Janny Smit laat met haar werk zien dat wij nog steeds lijden aan materie en geld en macht.

Kunstenaar Janny Smit: 'Alles wat lijden is, en eigenlijk dus het leven is, is traumatisch en staat ver van mensen af'

Janny Smit laat met haar werk zien dat wij nog steeds lijden aan materie en geld en macht. Foto: Theun Krikke

Van 17 februari tot en met Pasen is er in het Spaarbankbos een kunstwandelroute uitgezet onder de naam ‘Boshaltes. Een eigentijdse kruisweg’. Veertien regionale kunstenaars verbonden zich aan dit project, een initiatief van de Protestantse Gemeente Pesse-Stuifzand-Fluitenberg. De komende weken stellen we de kunstenaars één voor één voor. Vandaag Boshalte 3: Janny Smit.

Met welk materiaal werk je het liefst en wat zijn belangrijke thema’s in jouw werk?

„Mijn basismateriaal is altijd textiel, in combinatie met gevonden dingen, video of hout. De thema’s in mijn werk gaan vaak over mensen, psychologisch of lichamelijk.”

Waarom wilde je meedoen met ‘Boshaltes. Een eigentijdse kruisweg’?

„Ik vind de kruisweg in die zin fascinerend, dat het vroeger om het beleven van het lijden ging en tegenwoordig de beleving meer in het hoofd zit en niet gevoeld wordt of gevoeld mag worden. Alles wat lijden is, en eigenlijk dus het leven is, is traumatisch en staat ver van mensen af. Wordt enkel geprojecteerd op anderen of op kunst die dan verwijderd moet worden.”

Wat heeft je geraakt in de boshalte (statie) die je kreeg toegewezen?

„Dat deze stap van Jezus, deze eerste val, nergens beschreven staat. Er bij bedacht is om het lijden en het beeld daarvan nog groter te maken.”

Wat heb je willen uitdrukken met jouw verbeelding?

„Wat ik laat zien is dat wij nog steeds lijden aan materie en geld en macht, waardoor het lijden van de mens zogenaamd lichter schijnt te worden, maar eigenlijk door alle vernietiging steeds zwaarder gaat worden.”