Kunstenaar Aly Hartman: 'Een uitdaging om uit m'n comfortzone te stappen'

Aly Hartman. Theun Krikke

Van 17 februari tot en met Pasen is in het Spaarbankbos een kunstwandelroute uitgezet onder de naam ‘Boshaltes. Een eigentijdse kruisweg’. Veertien regionale kunstenaars verbonden zich aan dit project, een initiatief van de Protestantse Gemeente Pesse-Stuifzand-Fluitenberg. De komende weken stellen we de kunstenaars één voor één voor. Vandaag Boshalte 1: Aly Hartman uit Hoogeveen.

Met welk materiaal werk je het liefst en wat zijn belangrijke thema’s in jouw werk?

„Mijn voorkeur gaat naar het werken met klei. Werken met klei geeft mij rust en hierin kan ik mijn creativiteit kwijt. Ik werk niet echt met een thema. Mijn voorkeur gaat wel naar figuratief. Naast het werken met klei schilder ik ook graag. Dit doe ik meer in de abstracte vorm met veel kleur.”

Waarom wilde je meedoen met ‘Boshaltes. Een eigentijdse kruisweg’?

„Ik vond het een uitdaging om eens helemaal uit mijn comfortzone te stappen en aan de slag te gaan met hele andere materialen en daarvan iets te creëren.”

Wat heeft je geraakt in de boshalte (statie) die je kreeg toegewezen?

„Nadat ik Boshalte 1 ‘Jezus wordt ter dood veroordeeld’ toegewezen had gekregen, had ik meteen een duidelijk beeld voor ogen hoe ik dit wou gaan uitbeelden. Ik houd van wandelen en fietsen in de natuur. Onderweg zie ik dan veel afval en plastic liggen. Dat vind ik zonde en word ik verdrietig van. Ik denk dan…. waarom?!”

Wat heb je willen uitdrukken met jouw verbeelding, die de titel ‘De veroordeling’ heeft gekregen?

Met deze boshalte wil ik uitdrukken wat wij mensen met de natuur doen. Ik heb een weergave gemaakt met natuurlijke materialen van de veroordeling van Jezus. Aan de gemaakte mensfiguren heb ik allerlei afvalplastic vast gemaakt. Dit om de mensen te waarschuwen. Dit vele plastic kan ook een veroordeling worden voor de mensheid, maar het is nog niet te laat… Laten we er met z’n allen iets aan doen!”