Kringloopwinkel

Kringloopwinkels in Nederland slibben dicht, behalve in grote delen van Drenthe

Kringloopwinkel

Door het hele land krijgen kringloopwinkels een overvloed aan spullen aangeboden om te verkopen. In Drenthe lijkt dat mee te vallen.

Heidi Pronk, regiobedrijfsleider van kringloopwinkels in Assen, Emmen, Roden en Hoogeveen geeft aan dat bij hen juist het tegenovergestelde van de landelijke trend lijkt te gebeuren. „In Assen komen er normaal gesproken zo’n honderd mensen per dag spullen brengen, nu komen er misschien nog dertig op een dag.”

Volgens Pronk is dat trouwens wel anders dan tijdens de eerste lockdown. „Toen kwamen juist meer mensen. Zo’n 150 per dag!” Waar dat aan ligt, kan de bedrijfsleider niet plaatsen. „Misschien komt het doordat corona nu veel dichterbij komt. In de eerste lockdown viel het in Drenthe heel erg mee, maar nu zijn ook hier de ziekenhuizen vol.”

Bij kringloopwinkel De Kring in Meppel loopt het totaal anders. „We beginnen wel vol te stromen. We hebben gelukkig een groot magazijn dus we kunnen veel kwijt, maar als het op dit tempo doorgaat, hou ik het denk ik nog twee weken vol”, zegt Lotte Kuik, eigenaar van de kringloop.

Kuik vertelt dat zij de enige in de buurt is die nog aan inname doet. „Er komen ook mensen uit andere dorpen die het zonde vinden om hun oude spullen weg te gooien.”

Verkoop via Marktplaats

Shoppen in de kringloopwinkels kan niet: ze zijn dicht. Maar er mogen nog wel spullen gebracht worden. „We zijn bezig met een plan om onze spullen via Marktplaats te kunnen verkopen. Daar zijn we nu nog niet helemaal op ingericht”, vertelt bedrijfsleider Pronk.

De Kring in Meppel doet al wel aan verkoop via Marktplaats. „Dat levert bij lange na niet onze normale omzet op”, zegt eigenaresse Kuik. „Er gaat af en toe wat de deur uit, maar het is geen gekkenhuis.” Toch vindt Kuik het wel fijn als ze wat kan verkopen.

Spannende tijden op financieel gebied

Volgens bedrijfsleider Pronk wordt het op financieel gebied nu wel moeilijk voor de kringloopwinkels. „Er komt geen geld binnen. We hebben het geluk dat vorig jaar een goed jaar was. Tot 10 februari houden we het nog wel vol, maar het wordt wel spannend als de lockdown langer duurt.”

Ook bij De Kring kan het spannend worden. „Ik kan het nog wel een tijdje uitzingen, maar het moet geen jaar meer duren voordat we weer open kunnen”, vertelt Kuik.

Als de winkel wel open kan staan de kringloopwinkelhouders er optimistisch in. „We gaan ervan uit dat er gewoon weer toestroom komt als we weer open mogen. Het is natuurlijk het leukste als de hele winkel vol staat”, zegt Pronk.