Kors en Klasina Tolk-Mulder stapten 60 jaar geleden in het huwelijksbootje: 'Dankbaar en blij dit samen nog te mogen beleven'

Kors en Klasina Tolk-Mulder vierden afgelopen maandag het diamanten huwelijk.

Kors en Klasina Tolk-Mulder vierden afgelopen maandag het diamanten huwelijk. Foto: André Weima

In 1961 kwamen Kors en Klasina elkaar tegen in het Friese Appelscha. Sindsdien zijn ze elkaar nooit meer uit het oog verloren. In 1962 trouwden de twee in Holwierde en zijn nog altijd gelukkig samen.

Klasina was in Appelscha kleuterjuffrouw. Kors was logeren bij zijn zus Gerda, de dominees vrouw in Appelscha. Klasina zat op het plaatselijke koor en kwam bij Gerda langs om de Mattheus Passion te horen. Gerda had voor die tijd een goede radio. Als snel na dit bezoek kregen Kors en Klasina een relatie. Kors zat zelf nog op de kweekschool en werd kort daarna meeste op de lagere school. Kors kwam uit Alphen aan de Rijn. Klasina komt uit het Groningse dorp Holwierde.

In 1962 is het stel in Holwierde getrouwd. De schoolkinderen in Appelscha hadden een grote erehaag gemaakt voor het bruidspaar. Kors kreeg kort daarna een baan aangeboden in Nunspeet, daar hebben ze een jaar gewoond in een ruime bungalow in de bossen. Klasina stopte nadat ze waren getrouwd met werken, dat was heel normaal toentertijd.

Meesterhuis

In 1963 vertrokken ze in de richting van Wilsum, een klein dorp aan de IJssel bij Kampen. Kors heeft hier inde buurt nog een poos als meester gewerkt. Hun eerste kind, Jan, werd hier geboren. Het tweede kind, Maria, werd ander half jaar laten geboren. Het gezin woonde in een meesterhuis dat in twee delen was opgedeeld, in het andere deel woonde de dorpsagent.

Tijdens de jaren dat ze in Wilsum woonde ging Kors op de brommer naar Zwolle, waar hij op het conservatorium piano studeerde. Dit deed hij met veel plezier naast zijn baan. Uiteindelijk heeft hij dit niet afgemaakt maar heeft nog steeds veel passie voor muziek en de piano. Het gezin vertrok in 1968 naar Ommen, naar een modern rijtjeshuis. In dit huis kreeg het gezin hun eerste televisie. In de vijf jaar dat het gezin daar heeft gewoond werd er een compleet nieuwe woonwijk gerealiseerd rondom hun huis.

Wijnand werd in Ommen geboren, het derde kind. Misook, het vierde kind, is geadopteerd uit Zuid Korea en is op de leeftijd van negen maanden in het gezin gekomen. Korea had op dat moment de Koreaanse Oorlog achter de rug. Na vijf jaar in het rijtjeshuis verhuisde het gezin naar hun eerste koophuis. In de avonduren studeerde Kors Frans. Hij heeft uiteindelijk op de Mavo in Ommen Frans, Nederlands en Muziek gegeven. Klasina heeft in die periode de peuterspeelzaal in Ommen opgericht. Daar heeft ze vele jaren met plezier gewerkt. Omdat Kors doorstudeerde voor eerste graadsdocent moest het gezin verhuizen naar Hoogeveen, want in Ommen waren geen scholen met een hoger niveau dan Mavo. Kors gaf uiteindelijk Frans op het Menso Alting College (MAC).

Relatiebureau

Klasina werkte in die tijd als consulente bij een relatiebureau. Dit was voor de tijd van de datingapps. Klanten kwamen op gesprek bij het echtpaar thuis en Klasina koppelde zo mensen aan elkaar, en vaak met succes. In 1999 is Kors met vervroegd pensioen gegaan en verveeld zich geen moment. Sinds 2019 wonen ze samen in hun appartement in Het Muldersheem aan Het Haagje.