Korenmolen De Zwaluw doet mee aan nationale Molendag

Hans Valkenhoff bij Korenmolen De Zaluw.

Hans Valkenhoff bij Korenmolen De Zaluw. Foto: André Weima Fotografie

De korenmolen De Zwaluw is tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 13 mei voor het publiek geopend. Van 10.00 uur tot 16.00 uur ontvangen de molenaars belangstellenden en geven rondleidingen. Ook zorgen enkele leden van muziekvereniging De Woudklank uit Zuidwolde voor de muzikale omlijsting.

De Nationale Molendag vindt plaats op zaterdag 13 mei en zondag 14 mei. Honderden wind- en watermolens in heel Nederland openen hun deuren om bezoek te ontvangen. De Zwaluw is alleen zaterdag 13 mei open. Er is sprake van een jubileum, want het is de vijftigste keer dat de Nationale Molendag wordt gehouden.

Speciale postzegels

De organiserende vereniging De Hollandsche Molen bestaat ook nog eens honderd jaar. In verband met dit jubileum geeft De Hollandsche Molen speciale postzegels uit. Voor molenaar Hans Valkenhoff is het vanzelfsprekendheid dat de Hoogeveense molen aan de Nationale Molendag meedoet. „Ja, we vinden het belangrijk om de molen onder de aandacht van het publiek te houden,” zegt hij. ,,Ik kom nog steeds mensen tegen, die zeggen dat ze niet wisten dat Hoogeveen een molen heeft. We maken er een feestelijke dag van met muziek van De Woudklank. Zij treden van 10.30 uur tot 11.30 uur op en van 13.00 uur tot 14.00 uur. Iedereen mag de molen bezichtigen en twee molenaars zijn aanwezig om informatie te geven.”

Elektrisch draaien

Ook een vanzelfsprekendheid is dat de molen zal draaien. ,,Of dat door de wind gaat gebeuren is de grote vraag, want daar heb je wel windkracht 4 of 5 voor nodig. Een molen laten draaien op de wind gebeurt niet zo vaak meer. Elke morgen steek ik mijn hoofd uit het raam om te ontdekken waar de wind vandaan komt. Ik kijk altijd naar het weer. De molen elektrisch laten draaien kan altijd. Hij zal zaterdag in ieder geval draaien.”

De korenmolen De Zwaluw is op donderdag van 9.30 uur tot 12.30 uur, op vrijdag van 13.00 tot 17.00 en op zaterdag van 9.30 uur tot 12.30 uur open. De stichting Korenmolen De Zwaluw heeft momenteel vijf molenaars. „Dat zijn er genoeg, maar we hebben voor onze winkel nog vrijwilligers nodig. Iedereen is welkom en groepen kunnen een afspraak maken voor een rondleiding. Er is net een kleuterklas op bezoek geweest en ik heb onlangs een groep Chinezen mogen ontvangen. Ook stadsgids Jan Pol komt tijdens zijn stadwandeling in de molen.”