Koopzondag krijgt meerderheid

-

Hoogeveen - Een meerderheid van de Hoogeveense gemeenteraad zal volgende week voor een voorstel stemmen om de koopzondag mogelijk te maken. Het CDA heeft vanmorgen een persbericht de deur uitgedaan die alle spanning rond de stemming wegneemt

Twee van de acht CDA-raadsleden zullen volgende week voor het voorstel stemmen waarbij winkels op zondag tussen 13.00 en 18.00 uur open mogen zijn. Daarmee heeft het voorstel een meerderheid in de raad.

Vrij politiek thema

Eind vorig jaar werd het thema koopzondagen een vrij politiek onderwerp. Dat betekende dat de coalitiepartijen zich niet meer aan het akkoord hoefden te houden dat ze drie jaar geleden hebben gesloten. Vorige week bleek in de raad al dat VVD, PvdA, Gemeentebelangen en D66 voorstander van de zondagsopenstelling waren. Daarmee zou nog een stem voor een meerderheid ontbreken. Het CDA sprak zich toen nog niet uit. Dat suggereerde al dat er binnen de fractie verschillend over het onderwerp werd gedacht. Dit blijkt nu ook zo te zijn.

Brede volkspartij

'Het CDA is een brede volkspartij waarin ruimte is voor iedereen. Binnen onze achterban wordt er verschillend over dit onderwerp gedacht, binnen de fractie is die ruimte er ook', aldus CDA-fractievoorzitter Bert Otten. 'Het past dan om ieder fractielid een individuele afweging te laten maken. Daarbij hebben we respect voor ieders afweging.'

Tegen 24-uurseconomie

De fractie van het CDA blijft tegen een 24-uurseconomie. De partij maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. 'We vragen ons af of dit de samenleving is die we moeten willen. Aan de andere kant willen we de ogen niet sluiten voor de ontwikkelingen  die zichtbaar zijn in de samenleving. Het stemgedrag  van de CDA-fractie maakt dit zichtbaar,' aldus Otten. 

Nieuws

Meest gelezen