Lijsttrekker Jong Jaron Tichelaar.

Komt het jongste Tweede Kamerlid ooit uit Noordscheschut? Volgende maand weten we of de 19-jarige Jaron Tichelaar een zetel krijgt

Lijsttrekker Jong Jaron Tichelaar. Foto: Andre Weima Fotografie

Op zijn veertiende was hij al druk bezig met duurzaamheid en het klimaat. Nu, 5 jaar later, hoopt de 19-jarige Jaron Tichelaar uit Noordscheschut Nederland te veranderen. Hij is lijsttrekker voor de landelijke partij JONG.

Na een jaar keihard werken mag de partij meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Tichelaar studeert Bedrijfskunde en hij heeft een eigen (duurzame) kledinglijn DutchCraft, maar alles verdwijnt de komende weken even naar de achtergrond. Zijn doel is om met in ieder geval één zetel in de kamer te komen. Als dat lukt, is hij het jongste Tweede Kamerlid ooit.

‘Er wordt over jongeren, maar niet met jongeren gepraat’

Tichelaar hoopt over een maand te kunnen zeggen dat er met zijn aanwezigheid in de Tweede Kamer een frisse wind waait in Den Haag.

,,De gemiddelde leeftijd van de Tweede Kamerleden is 48 jaar. Dat vind ik oud. Iedereen is gesetteld, heeft huisje, boompje, beestje en ze hebben allemaal de schaapjes op het droge. Er wordt over jongeren, maar niet met jongeren gepraat. Dat kan anders vinden wij”, vertelt de 19-jarige aan de telefoon. Momenteel zoeft hij met de trein het hele land door om samen met zijn partijgenoten campagne te voeren en is hij amper thuis. ,,Dat is eigenlijk het hele jaar al zo. Maar wel voor het goede doel en om mijn droom waar te maken en dat is een betere wereld creëren voor jongeren.”

Opwekken van waterstof

Hij noemt zichzelf een jongen met grote ambities en iemand met liefde voor alles wat leeft. Hij heeft een brede interesse en vooral het aantrekken van jongeren bij de politiek en bij duurzaamheid vindt Tichelaar erg belangrijk. Dat is niet iets van het laatste jaar. Op zijn veertiende kwam voormalig wethouder Gert Vos een presentatie geven op RSG Wolfsbos.

,,We gingen bezig met een project over het opwekken van waterstof bij Nijstad. Dat liep mis en daarna heb ik geprobeerd om dat samen met de provincie het op Europees vlak uit te rollen. Er zijn verschillende gesprekken geweest met de Grensregio en met de provincie, maar ook dit liep politiek niet zoals gehoopt. Daar baalde ik enorm van, omdat je aan iets begint met een doel, maar ik heb veel geleerd en ik heb er een mooi netwerk aan overgehouden.”

Meer in aanraking met de politiek

Onder andere op politiek vlak. ,,Ik werd steeds vaker uitgenodigd om te komen spreken en je komt steeds meer in aanraking met de politiek. Er werd gevraagd of ik me niet bij een politieke partij zou willen aansluiten. Toen ben ik eens gaan kijken welke partijen echt iets voor jongeren betekent en ik kwam uit bij JONG, een partij die op lokaal vlak al druk bezig was in Friesland. Ik heb zelf contact gezocht met de oprichters, we raakten in gesprek en het klikte van beide kanten. Daarom zijn we de uitdaging aangegaan en zijn we stap voor stap gaan toewerken naar de verkiezingen. De groep is binnen een jaar ook enorm gegroeid en met z’n allen hebben we gezegd dat we er gewoon voor zouden gaan.”

Ook Elisha Geertsma uit Hoogeveen staat op de lijst

Het binnenhalen van het benodigde geld was een flinke klus, evenals het krijgen van de ondersteuningsverklaringen. Deze zijn in alle districten behaald, op Bonaire na. ,,Dat betekent dat er bijna overal in het Koninkrijk Nederland op ons gestemd kan worden. We staan op de lijst op nummer 21, boven de partij van Henk Krol.” De lijst met kandidaten staat op 18. Naast Jaron is de dame die op plek 15 op de lijst staat ook afkomstig uit Hoogeveen: Elisha Geertsma. Zij is daarmee meteen de jongste op de lijst.

‘Ik wil jongeren aan tafel krijgen’

Het partijprogramma bestaat uit drie belangrijke punten: onderwijs, duurzaamheid en wonen. ,,Of dat niet te weinig is? Nee, kijk naar Geert Wilders van de PVV. Dat is niet mijn grote voorbeeld, maar zijn programma past op een A4 en hij heeft daarmee heel wat zetels binnengehaald. Ik wil jongeren aan tafel krijgen en we moeten zorgen voor een toekomstgericht beleid. Jongeren moeten mee kunnen praten over hun eigen toekomst. Dat heeft zich vertaald naar de drie kernthema’s. Die kun je uiteindelijk weer vertalen naar andere punten. Veel hangt met elkaar samen.”

Kledingmerk

En of Tichelaar zelf milieubewust bezig is? ,,Jazeker. Ik reis waar ik kan met de trein, we hebben zonnepanelen op het dak en we zijn nog aan het kijken welke energiebesparende maatregelen we nog meer kunnen nemen in huis.” Maar dat gaat nog wel even duren. ,,Ik heb nu de volledige focus op de politiek. Mijn opleiding? Die is nu secundair, net als mijn kledingmerk.”

Tichelaar vertelt dat de kledinglijn doorgaat. ,,Maar dan wel even zonder mij. Ook moet ik nog kijken wanneer ik mijn opleiding afmaak. Alles staat nu in het teken van het behalen van een zetel. Dan kunnen we het verschil gaan maken en bouwen aan onze partij. We proberen nu eerst in de peilingen te komen, dat geeft echt een kick en we hopen veel media-aandacht te krijgen. Er staat gelukkig nog veel moois op stapel. Zo zijn we deze week nog te gast bij de KRO en zag ik net ook vanuit mijn ooghoek BNN voorbijkomen. Daar gaan we voor.”

‘Oud-wethouder Gert Vos is mijn voorbeeld’

De vraag wie zijn grote voorbeeld is, is al vaak voorbijgekomen en dat antwoord heeft Tichelaar ook meerdere keren mogen geven: oud-wethouder Gert Vos. ,,Ik heb echt veel van hem geleerd. Hij is ontzettend enthousiast en daar heeft hij mij mee aangestoken. Gert is iemand die veel met de jongeren op heeft en veel voor Jong Hoogeveen heeft gedaan. Hij is nu geen wethouder meer, maar we spreken elkaar nog regelmatig.”

Tichelaar hoopt dus op veel stemmen op 17 maart. ,,Waarom mensen op mij moeten stemmen? Ik zie mezelf als iemand die buiten de politiek staat wat betreft de huidige besluitvorming. Ik breng jonge en frisse ideeën de kamer in en dat is juist wat de Tweede Kamer nodig heeft. We willen als partij gaan voor een mooie toekomst. Hoe oud je ook bent, dat is een goede reden om op mij te stemmen.”


Partijpunten

Samen met de oprichters van de partij JONG heeft Jaron Tichelaar uiteindelijk alle partijpunten uitgewerkt. Drie daarvan springen eruit: wonen, onderwijs en duurzaamheid:

Klimaat

JONG wil de uitstoot van broeikasgassen met 90 procent verminderen, de vervuiler (ook de grootverbruiker) laten betalen, Europese samenwerkingen stimuleren zodat bedrijven hun uitstoot niet verplaatsen, energieleveranciers voor 2035 hun stroom CO2-neutraal laten opwekken, onderzoek naar innovaties subsidiëren, gunstige leningen bieden voor grootschalige investeringen in CO2-neutrale energie, meer rekening houden met extreme weersituaties, afvalstromen minimaliseren: geen verpakking om een verpakking, statiegeld op blikjes, en geen plasticje om de komkommers.

,,Als je in de supermarkt komt, is dat frustratie nummer 1: al dat plastic”, vindt Tichelaar. ,,Het heeft lang geduurd, maar eindelijk komt er wel statiegeld op kleine blikjes en op flesjes. Ik reis ook veel met de trein en dat is ontzettend duur. Terwijl het veel beter is voor het milieu. Ik vind dat er voor een klein bedrag of gratis met het openbaar vervoer gereisd moet kunnen worden. Vliegen is ook zoiets. Waarom kan er voor 30 euro gevlogen worden naar Londen en kan er voor hetzelfde geld naar Zwolle of Groningen gereisd worden. Waarom is kerosine voor de vliegtuigmaatschappijen vrijgesteld van belasting? Burgers moeten overal belasting voor betalen. Vliegtuigmaatschappijen moeten gewoon een eerlijke prijs betalen.”

Onderwijs

JONG wil: kansenongelijkheid in het onderwijs verkleinen, investeren in het speciaal onderwijs, kwaliteit van onderwijs verbeteren, het lerarentekort oplossen, samenwerkingen tussen basisscholen en kinderopvang verbeteren, kinderopvang betaalbaarder maken, stages eerlijk betalen, meer stageplekken, zonder studieschuld afstuderen, de werkdruk in het onderwijs verminderen, meer innovatie en wetenschappelijk onderzoek en betaalbare huisvesting voor studenten.

,,De jeugd heeft de toekomst. Dat zeggen zelfs de Tweede Kamerleden. Toch geef je jongeren na hun afstuderen een grote schuld mee en dus beginnen ze hun loopbaan met een financiële achterstand. Eigenlijk leg je naast de prestatiedruk ook nog financiële druk op. Helemaal nu tijdens de coronatijd, de kosten lopen op.”

Wonen

Jong wil: meer woningen bouwen, wonen betaalbaarder maken, de kwaliteit van woningen verbeteren, woningen verduurzamen, meer natuur en recreatie rondom stedelijke gebieden en discriminatie op de woningmarkt tegengaan. Bestaande woningen mogen volgens de partij niet gekocht worden door beleggers. Alleen als beleggers aantoonbaar maatschappelijke waarde zoals het creëren van extra woonruimte toevoegen, wordt het toegestaan.

,,Er moet een maximale huurprijs komen. Sommigen betalen nu 800 euro per maand aan huur en dat betekent dat de helft van het loon opgaat aan de woning. Probeer in de Randstad meer hoogbouw te creëren. Ook moeten leegstaande panden makkelijker omgebouwd kunnen worden tot woonplekken.”DutchCraft

Jaron Tichelaar is sinds 2019 mede-eigenaar van het kledingmerk DutchCraft, een bedrijf dat op ecologische en eerlijke wijze kleding produceert. Dit doet hij samen met Pim van Boxtel. De kleding is gemaakt van biologisch katoen, wat dus niet gebleekt is. Het katoen wordt verbouwd via de GOTS-richtlijnen, de materialen worden aangeschaft bij een groothandel in Noord-Brabant en de kleding wordt gemaakt in een atelier in Geleen in Limburg.