Megasnel tanken bij Klok: in een kwartiertje naar 80 procent.

Nieuwe snelle laadpalen bij Shell Klok aan de Schutstraat in Hoogeveen. Foto: Andre Weima Fotografie

In een oogwenk de elektrische auto opladen kan sinds deze week bij tankstation Klok in Hoogeveen. „Echt razendsnel”, zegt eigenaar Ewout Klok in zijn nopjes. „Hoogeveen is de eerste Drentse gemeente met dit hoge laadvolume in de bebouwde kom.”

Hoe snel gaat dat laden dan? „Als je accu bijna leeg is, is die in een kwartiertje voor 80 procent vol. Dat is echt heel snel.” De vier snelladers op het terrein van Klok leveren 300 kWh. Dat is een enorme laadcapaciteit. Klok: „Hoe snel het opladen gaat hangt ook af van de auto. Zo kunnen een Tesla en Polstar bijvoorbeeld sneller laden dan een goedkoper merk.”

Hij maakt nog een vergelijking: „Een thuislader is normaal 11 kWh, een openbare 22 kWh. Kun je nagaan hoe snel onze palen zijn. Ik hoorde zelfs mensen die op vakantie proberen hun elektrische auto op te laden bij een vakantiehuisje, dat is dat denk ik 7 kWh. Dan duurt het wel even.”

Om het snel laden mogelijk te maken heeft de ondernemer wel flink moeten investeren. „Zo moest daar een speciaal transformatiehuisje voor komen. Dat kost wat. En ja, we zijn er vroeg mee. Maar we zien ook dat er steeds meer mensen een elektrische auto rijden. Onze branche staat voor een enorme uitdaging met de transitie van fossiele brandstoffen naar alternatieven. En zo’n transitie is voor ons niet nieuw. Ooit is menig collega begonnen als kolenboer. Daarom pakken we ook nu onze rol in deze verandering.”

De zaak aan de Schutstraat was met een lunchroom al ingesteld op klanten die er even kunnen wachten. „Maar ik zag op de eerste dag ook al twee collega’s die hier hadden afgesproken voor een vergadering. Dat verraste me, maar dat kan natuurlijk prima. Kort werkoverleg, koffie met een broodje erbij en ondertussen de auto aan de lader. Er is ook nog eens gratis wifi.”

Klok Hoogeveen liet al eerder weten kritisch te kijken naar hun bedrijfsvoering en op diverse wijzen te verduurzamen. „Recentelijk hebben we een koffiebekeractie gelanceerd waarvoor men kan sparen in onze lunchroom en tankshop. Met de herbruikbare beker (voorzien van verschillende leuke teksten) ontvangt onze gast bij elk bezoek, tot in de lengte van dagen, altijd een gratis kop koffie. Het is onze manier om de verspilling van koffiebekertjes en deksels tegen te gaan”.

Nieuws

menu