Klimaatverandering maakt insecten het meest kwetsbaar. Ed Nijpels over Glasgow: 'We komen niet eens in aanmerking voor een blikken medaille'

Natuurcorrespondent Hero Moorlag vertelt wekelijks in de rubriek Groen en Doen over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van flora en fauna. Dit keer schrijft hij over de klimaatverandering voor insecten.

Zeer zeldzame sleedoornpage.

Zeer zeldzame sleedoornpage. Foto: Hero Moorlag

Koevinkje en hooibeestje, twee dagvlinders behorende tot de zandoogjes. Oranje zandoogje en hooibeestje werden in 2021 nog wel gezien, maar bij lange na niet in de aantallen van voorheen. Mondjesmaat zagen we het koevinkje, maar je moest ernaar zoeken in de heide. De zandoogjes Argusvlinder en heivlinder zijn uiterst zeldzaam geworden. Schuiven deze soorten door klimaatverandering op naar het noorden of zoeken ze het hogerop in het gebergte? Hebben ze moeite zich aan te passen aan het veranderende klimaat? Wat weten we eigenlijk over hun leefwijze? In het algemeen heeft elke vlindersoort zijn unieke leefwijze die afhankelijk is van waardplanten. Altijd is er een relatie tot de directe omgeving en tot andere soorten in een uiterst complex ecosysteem. In de natuur hangt alles met alles samen. Soorten planten en dieren zijn afhankelijk van elkaar. Het is maar de vraag of insecten de klimaatverandering kunnen bijbenen. En minder insecten betekent minder vogels die afhankelijk zijn van insectenlarven.

Nieuws

menu