Klimaatburgemeester Grietje Loof voorstander van Green Friday: tweedehands kopen bespaart tonnen CO2

Klimaatburgemeester Grietje Loof en wethouder Jeroen Westendorp bezoeken Het Goed.

Klimaatburgemeester Grietje Loof en wethouder Jeroen Westendorp bezoeken Het Goed. Foto: Andre Weima Fotografie

Dat er heel veel mooie spullen in kringloopwinkels te koop zijn, dat wist klimaatburgemeester Grietje Loof al. Maar hoe het er achter de schermen aan toe gaat in Het Goed, dat was voor haar wel een verrassing. „Ook heel veel spullen die net niet goed genoeg zijn voor de winkelschappen, worden toch nog hergebruikt. Mooi vind ik dat!”

Sinds enige weken heeft Hoogeveen een klimaatburgemeester. In een gesprek met duurzaamheidswethouder Jeroen Westendorp besloot het tweetal aandacht te besteden aan Green Friday, het alternatief voor het uit Amerika overgewaaide Black Friday. Samen met enkele gemeenteraadsleden en vrijwilligers van IVN Hoogeveen werd vrijdag het kringloopwarenhuis aan de Kanaalweg bezocht.

CO2 besparen

„Het was vrijdag ontzettend druk. Ook gezellig”, vertelt Loof na afloop. Bij Het Goed kregen zij niet alleen een rondleiding, maar uitleg over het beperken van CO2 door het hergebruik van spullen. De rekensom die gebruikt wordt is dat één kilogram hergebruik gelijk staat aan één kilogram CO2-besparing. Volgens die rekensom is er bij Het Goed dit jaar (tot en met afgelopen vrijdag) maar liefst 916.000 kilo C02 bespaard.

Dat getal staat ook op de kaart die gestoken is in de grote bloempot die wethouder Jeroen Westendorp in ontvangst nam. Klimaatburgemeester Loof werd ook verblijd met een gerecycled cadeautje: een ambtsketen van hergebruikte afvalmaterialen. „Mijn ambtsketen is nog in de maak. Daarvoor is inmiddels een project opgestart met een kunstenaar en schoolkinderen. Tot die klaar is kan ik mooi deze gebruiken!” De keten is gemaakt door twee vrijwilligers van IVN. „Van lege waxinelichtje-cupjes en van die plastic lipjes die onder de schroefdop van een melkpak zitten”, legt Loof uit.

Volgens Loof kopen we te vaak nieuw. „Niet nodig.” Ze beseft wel dat het omschakelen naar zuiniger leven lastig kan zijn, zeker als je het niet gewend bent. Volgens Het Goed geldt dat de aankopen van nieuwe spullen maar liefst een derde deel bedraagt van de totale CO2-uitstoot voor een gemiddeld Nederlands huishouden. Dat is volgens het concern meer dan het aandeel van autorijden, vliegen of vlees eten. Hergebruiken helpt dus aanzienlijk.

Verliefd

Het is bovendien ook erg leuk. Rondneuzend in de winkel werd Grietje Loof een beetje verliefd. „Op een hele mooie bank, zo groot. Als ik daar een plekje voor had. Fantastisch.” Maar de bank bleef staan. Wel kocht ze nieuwe stoelen voor haar eetkamertafel. Ze lacht: „Precies dezelfde als ik al heb, maar dan een andere kleur. Mijn rode, daar was ik zo op uitgekeken.” Binnenkort zijn die op hun beurt weer te koop: zie daar de kringloop.