Impressie van de nieuwbouw bij de Oosterkerk in Hoogeveen

Kleinere Oosterkerk in Hoogeveen krijgt woonzorginstelling voor dementerenden naast de deur

Impressie van de nieuwbouw bij de Oosterkerk in Hoogeveen Afbeelding: B+O Architecten

De Oosterkerk in Hoogeveen wordt vanwege teruglopend bezoek verkleind. Ook verdwijnen omliggende gebouwen van de kerk. Aan de zuidkant ontstaat daardoor ruimte voor de komst van een woonzorginstelling voor mensen met dementie.

Het gaat om een vestiging van Het Gastenhuis: een nieuwe, kleinschalige zorgformule voor mensen met dementie. Deze organisatie biedt zorg aan personen die een Wet Langdurige Zorg-indicatie hebben.

Geleidelijke overgang

De bewoners wonen dan dichtbij hun familie. Het Gastenhuis biedt een geleidelijke overgang van thuis wonen naar wonen in de woonzorginstelling, dat wordt geleid door een zorg(echt)paar. Voor hen wordt een bedrijfswoning gebouwd.

Om mee te kunnen werken aan het plan moet de gemeente Hoogeveen een bestemmingsplanprocedure opstarten. Voor de nieuwbouw aan de Leeuweriklaan heeft B+O Architecten een model ontwikkeld.

Koenen Bouw gaat de woonzorginstelling voor mensen met dementie bouwen.

Slinkend ledental

De Oosterkerk in de wijk Wolfsbos werd in 1971 gebouwd. Vijftig jaar later zijn een slinkend ledental en verminderde inkomsten reden voor het kerkbestuur om de kerk aan de Leeuweriklaan een nieuwe invulling te geven en omliggende grond te verkopen.

Na verbouw van de kerk op dezelfde locatie moet een kleinschalig, energiezuinig kerkgebouw overblijven, waar de Protestantse wijkgemeente Oost gebruik van maakt. Daarbij blijft de huidige klokkentoren behouden.

Het nieuwe gastenhuis krijgt twee bouwlagen met 19 appartementen voor mensen met dementie. Ook is er een logeerkamer. Elk appartement krijgt een eigen badkamer en een pantry (zonder kookvoorziening).

Werkgelegenheid

Op de begane grond komen diverse gemeenschappelijke ruimten zoals een woon- en eetkamer. Het gastenhuis creëert naar verwachting werkgelegenheid voor 20 tot 25 personen.

Vanwege de coronabeperkingen heeft de gemeente omwonenden schriftelijk geïnformeerd over de ontwikkelingen. Volgens het college van B en W zijn hierop veelal positieve reacties gekomen. ,,Die tonen aan dat er voldoende draagvlak bij direct omwonenden is.’’

De verwachting is dat de bouw van Het Gastenhuis eind dit jaar kan beginnen.