Klein buitje brengt even verkoeling op warme maar gezellige Pulledag in Hoogeveen

Deze ballenspugende vis is de theateract van circus Vladimir. Foto: Andre Weima Fotografie

Met een graad of 28 is het warm te noemen in het centrum van Hoogeveen, maar echt te heet? Nee dat niet. De terrassen zitten gezellig vol, muziek klinkt uit de kelen van muzikanten of uit de boxen die aan de palen hangen. Mensen slenteren rond, kletsen bij met kennissen of neuzen tussen de spullen die worden aangeboden in een van de vele kraampjes die op de braderie te vinden zijn.

De fonteintjes op het Kerkplein sproeien vrolijk flinke waterstralen de lucht in. Kinderen vinden het geweldig en rennen er vrolijk doorheen. Mensen op het terras zie je genieten van de kinderpret.

Rond 14.30 uur komt er een buitje voorbij. Veel mensen vinden de druppels geen enkel probleem en lopen gewoon door. Terwijl een ander toch even bij een kraampje stopt of een winkel inschiet. Een meneer uit Raalte, die niet met zijn naam in de krant wil staat onder een overkapping bij een winkel. „Hij kan veel beter vertellen”, zegt zijn vrouw terwijl zij naar haar man wijst. Ze heeft een buggy bij zich met daarin een baby. „Een van de kleinkinderen”, vertelt de opa uit Raalte. Oma verontschuldigt zich en zegt: „Wij kijken even binnen hoor”, en ze stuurt de buggy de winkel in. „We zijn een dagje uit met de hele familie: kinderen en kleinkinderen. We komen wel vaker op de Pulledag. We vinden dat wel leuk hier in Hoogeveen. Je kunt je hier best een dagje vermaken. Beetje rondkijken, met zijn allen op een terrasje wat drinken en eten. Prima. En her en der wat muziek, dat vind ik wel leuk.” Voor de koopjes komt hij niet echt. Lachend zegt hij: „Maar de tassen zijn net naar de auto gebracht. Want uiteraard zie je op zo’n dag toch van alles. Qua winkels heb je hier ook echt best veel keuze.”

Bij de kraam voor het pand van Van Uffelen staat een verkoopster met een vriendelijke lach. Haar naam, die vindt ze niet belangrijk. De hele dag staat ze bij de kraam met uitzicht op de kinderattracties. „Gezellig en je hebt veel aanspraak. Veel vaste klanten maken een babbeltje en verdwijnen dat de winkel in. Dat is een goed teken toch?” De lopende straatattracties heeft ze nog niet heel goed kunnen bekijken deze dag. „Ze verzamelen vaak hier op het plein, maar lopen dan de andere kant op.”

Carin van de Berg en Leen Meppelink lopen in hun herkenbare EHBO-uniform over de Pulledag. „Dat is vaste prik op de Pulledag dat er EHBO’ers lopen”, vertelt Leen. Hij doet het al jaren alhoewel hij er even tussenuit geweest is. „Maar nu ben ik met pensioen en heb ik weer meer tijd.”

Carin doet het al 18 jaar en weet dus goed wat er in al die jaren is voor gevallen. „Veel is dat niet hoor op een Pulledag. In augustus zijn het de wespensteken en het komt wel eens voor dat mensen door de warmte flauwvallen.” Leen vult aan: „In het verleden toen er nog luchtkussens stonden, moesten we daar ook wel eens helpen, maar nooit ernstig hoor.” De EHBO’ers hebben een centraal punt, een EHBO-caravan die naast de Hoofdstraatkerk te vinden is. „Daar kan iedereen terecht voor medische hulp.” Verder zijn de EHBO’ers ook het aanspreekpunt voor tal van andere vragen. Carin en Leen, beiden echte Hoogeveners vinden dat prima. Ze sommen op: „Mensen vragen de weg, of er in de omgeving nog andere rommelmarkten zijn, waar bepaalde winkels zijn en of ze hier mogen fietsen. Dat raden we op zo’n drukke dag natuurlijk af.”

Op de Schutstraat is zoals iedere week de rommelmarkt, mascotte Maya de Bij zwerft ook deze Pulledag door het centrum.

Nieuws

menu