Kledingbank Drenthe in Hoogeveen luidt noodklok: 'We dreigen dakloos te worden'

Kledingbank Drenthe heeft het opnieuw moeilijk. Foto: André Weima

De Kledingbank Drenthe in Hoogeveen dreigt dakloos te worden. Het dak is lek en het gebouw is slecht te verwarmen, laat de hulporganisatie weten.

„Het pand is dermate slecht dat het dak flink doorbuigt en het lekt aan vele kanten. Ook is het niet warm te stoken voor de dertig vrijwilligers”, vertelt secretaris Johan Veenstra van Kledingbank Drenthe. Vrijwilligers werken op de locatie aan de Fabrieksweg 2a in toerbeurt om gezinnen uit de omgeving Hoogeveen te helpen aan tweedehands kleding.

Van de kledingbank wordt veelvuldig gebruik gemaakt. „Op dit moment hebben we meer dan 700 inschrijvingen en elke week komen er nieuwe bij. Het gaat om groepen die nooit eerder gebruik hebben hoeven maken van de kledingbank. Maar door de gestegen energiekosten en de hogere kosten van boodschappen komen mensen gewoon geld te kort”, zegt Veenstra.

„Denk daarbij bijvoorbeeld aan iemand met een AOW, met een huurhuisje met huursubsidie, bij wie de energiekosten ineens van 150 euro naar 450 euro per maand stijgen en soms nog meer. Deze mensen willen we graag helpen”, vervolgt hij.

Huisvesting terugkerend probleem

Tot 2017 was de Kledingbank Drenthe gevestigd in het voormalige Belastinggebouw aan de Carstenstraat, totdat dat pand werd verkocht. Omdat er aanvankelijk geen zicht was op een nieuwe plek, dreigde ook toen het doek te vallen voor de hulporganisatie, maar uiteindelijk kwam het huidige pand aan de Fabrieksweg beschikbaar.

Het vinden van huisvesting in Hoogeveen voor hulporganisaties die zich inzetten voor de plaatsgenoten beneden de armoedegrens lijkt een terugkerend probleem. Speelgoedbank Robin Hood had er enkele jaren terug ook mee te maken.

Het bestuur van Kledingbank Drenthe hoopt dat de gemeente kan helpen bij het vinden van een nieuw onderkomen. „Tot nu toe hebben we ons steeds goed kunnen reden, maar we hebben nu echt de hulp van de gemeente Hoogeveen nodig om ons werk voort te zetten. Anders houdt het op voor de kledingbank in Hoogeveen, terwijl we juist nu hard nodig zijn.”

Ondertussen roept Veenstra inwoners van Hoogeveen op om gebruikte kleding, schoenen en dekbedovertrekken die in goede staat zijn te blijven doneren. Dat kan bij het pand aan de Fabrieksweg en in de kleding containers bij woonzorgcentrum Het Korenhuis aan de Korenstraat en aan de De Vos van Steenwijklaan.

Nieuws

menu