Klassieke vliegtuigen vullen Hoogeveense luchtruim

Menig Hoogevener zal het zaterdag opgevallen zijn dat er nogal wat extra activiteiten in het Hoogeveense luchtruim plaatsvonden. Vooral oldtimer lesvliegtuigen vlogen af en aan. Het was allemaal in het kader van een zogeheten ‘Trainer Meeting’ (ontmoeting van klassieke lesvliegtuigen) die zaterdag werd gehouden op vliegveld Hoogeveen. Hieraan werd deelgenomen door lesvliegtuigen uit de jaren ’30, ’40 en ’50 van de vorige eeuw. Het waren niet alleen oldtimers die Hoogeveen als thuisbasis hebben, maar ook klassieke vliegtuigen die van elders kwamen.

Trainer Meeting (ontmoeting van klassieke lesvliegtuigen)  op vliegveld Hoogeveen

Trainer Meeting (ontmoeting van klassieke lesvliegtuigen) op vliegveld Hoogeveen Gerrit Boxem

Vliegveld Hoogeveen wordt ook wel ‘Home of Historic Aircraft’ genoemd. En terecht, want er zijn maar weinig vliegvelden in Nederland waar zoveel historische vliegtuigen zijn gestationeerd als hier. Iets wat daarbij opvalt is dat de meeste oldtimers trainingsvliegtuigen zijn. In deze vliegtuigen leerden beroemde jagers uit de Tweede Wereldoorlog het vliegersvak.

Veel oldtimer lesvliegtuigen gestationeerd in Hoogveen

De reden waarom er zoveel oldtimer lesvliegtuigen op vliegveld Hoogeveen zijn, is simpel: ze zijn zowel in aanschaf als in onderhoud een stuk goedkoper dan de eenpersoons jagers zoals de Mustang (waarvan er zaterdag overigens ook een fraai exemplaar aanwezig was). Natuurlijk wil iedere vlieger op Vliegveld Hoogeveen het liefst in een Spitfire of Mustang rondvliegen, maar dat kan de gemiddelde oldtimer liefhebber gewoonweg niet betalen. Een trainer uit de jaren ’30, ’40 of ’50 is ‘next best’ zoals dat in goed Nederlands heet. En ook een oldtimer trainingsvliegtuig zit vol met geschiedenissen en sfeer.

Oldtimervliegen is aantrekkelijk

Wat er zo aantrekkelijk is aan het oldtimervliegen wordt verwoord door één van de vliegers op het Hoogeveense vliegveld: “Vliegen op sportvliegtuigjes heeft me nooit getrokken. Ik ben altijd gefascineerd geweest door de historische luchtvaart. Het vliegen met oldtimers geeft me een enorme kick.” Het is volgens deze vlieger alsof je in een andere wereld zit. “Het trillen en rammelen van zo’n ‘kist’, het feit dat je een stuurknuppel in de handen hebt in plaats van een stuur en de geur van de olie.”

En dan is er volgens hem natuurlijk de geschiedenis die zo’n oldtimer met zich meebrengt. ”Een vliegtuig dat vele tientallen jaren oud is heeft heel wat meegemaakt samen met zijn bemanningen. Wellicht is het tijdens de oorlogsjaren nog beschoten of heeft noodlandingen moeten maken.”

De Trainer Meeting in Hoogeveen was helaas niet toegankelijk voor het grote publiek. Dat had nog alles te maken met de coronapandemie. De organisatoren vonden het onverantwoord om nu al grote groepen mensen op het vliegveldterrein te laten rondlopen. De verwachting is dat dit evenement volgend jaar wél toegankelijk is voor het grote publiek.