Kinderen van OBS Apollo uit Hoogeveen op bezoek bij boerin Bianca en boer Fred

Groep 4 poseerde bij en op de trekker.

Groep 4 poseerde bij en op de trekker.

Wat een een superleuke leerzame dag hadden de kinderen van groep 4 van obs Apollo op boerderij Straathof in Echten bij boer Fred en boerin Bianca. Boerin Bianca vertelde over voeding en mest en legde uit dat de mest een biologische cirkel is van de natuur.

De koe eet het gras, die geeft melk en poept weer op het land waardoor de mest het gras weer laat groeien. De kinderen voerden de pinken en aaiden de kalfjes. En wat heel bijzonder was dat de kinderen zelf boter maakten en dit op hun eigen plak koek mochten smeren. En natuurlijk Biologische karnemelk erbij en eigengemaakte kaas.

Een koe drinkt wel 100 liter water per dag

Een paar leuke weetjes die de kinderen bijgebleven zijn, is dat een koe 25 liter melk per keer geeft, en wel 100 liter water over dag drinkt. Dat je nooit een hond moet laten poepen in een weiland omdat het een risico is voor het ongeboren kalfje. En dat je nooit een blikje in de wei moet gooien, want boer Fred kan daar met de tractor overheen rijden en dan worden het kleine stukje die de koe per ongeluk kan opeten.

Symbolische beschermhaag

De boerderij van boerin Bianca en boer Fred moet weg omdat door het stikstofbeleid. Dit betekent dat ze maar een kip zouden mogen houden en alle dieren weg moeten doen. De kinderen zijn hiervan geschrokken omdat iedereen heel graag een keer terug wil komen in de vakantie. De kinderen willen dat de boerderij behouden blijft en maakten een symbolische beschermhaag en een vuist voor de dieren en de boer en boerin.