Kinderen uit minimagezinnen worden in de watten gelegd tijdens dagje uit naar Avonturenpark Hellendoorn

Julia samen met haar moeder Danielle en Roger Ridderbroek.

Julia samen met haar moeder Danielle en Roger Ridderbroek. Foto: Harry Baalman

Het jaarlijkse dagje uit voor minimagezinnen, georganiseerd door de Stichting Actief Samenleven uit Pesse, is weer een groot succes geworden. Op 2 juli werd de aanmeldpagina gelanceerd op de website van de stichting en binnen één dag waren de 180 zitplaatsen in de twee bussen volgeboekt. Acht gezinnen bleven helaas op de wachtlijst staan, want vol was vol. Donderdag was het zover.

„Zeven jaar op rij organiseren wij alweer een dagje uit voor de minimagezinnen, die zich over het algemeen geen bezoek met het gezin aan een pretpark kunnen veroorloven. En wat is er dan mooier om deze gezinnen op kosten van de stichting uit te kunnen nodigen voor een dag naar Avonturenpark Hellendoorn“, zegt Cor Velting van de stichting.

Medebestuurslid Fenna Hilgen: „Op het moment dat we het besluit nemen naar welk pretpark we dit jaar gaan, wordt de begroting gemaakt en begint de fondswerving.“ De stichting heeft al jaren een warme band met Nationaal Fonds Kinderhulp en de laatste twee jaren is het Pieter Arie van de Kooijfonds ook een trouwe bondgenoot. Volgens Velting tikken kosten van een dergelijke dag gauw de 5000 euro aan. ,,Daarom zijn we erg blij met deze trouwe partners, die ieder 2500 hebben bijgedragen. Maar vergeet ook niet de sponsors in natura.”

Hele dag pret maken

Het was donderdagochtend een drukte van belang op het stationsplein in Hoogeveen. De rit met de twee grote dubbeldekkerbussen was al een belevenis op zich, maar toen Avonturenpark Hellendoorn in zicht kwam nam de spanning en opwinding toe, merkten de twee ‘buscommandanten’ Frits Westenbrink en Harry Baalman. Naar dit moment hadden alle kinderen en ouders zo lang uitgekeken: een hele dag pret maken en genieten van een tocht in de wildwaterbaan of wel vier keer een ritje maken in de botsauto’s. Velting: „Helaas was de nieuwe achtbaan nog niet in bedrijf maar dat mocht de pret niet drukken. Er waren meer dan voldoende attracties wél open.”

Onder de 180 gasten bevond zich Danielle Bakker, samen met haar twee zoons en twee dochters. Het verhaal van haar dochter Julia van net 5 is bijzonder. „Julia is geboren met een ernstige hartaandoening en wat er maar mis kon gaan met haar gezondheid ging ook mis. Zo heeft ze onder andere hersenletsel opgelopen. Hierdoor is ze ernstig beperkt in haar functioneren. De situatie van Julia is zodanig ernstig dat haar hartje er ieder moment mee kan ophouden”, vertelt Danielle. Toch vindt haar moeder het belangrijk dat haar dochtertje, ondanks al haar beperkingen, zoveel mogelijk overal aan mee kan doen. „Ze geniet van een dag als deze. Ik neem maar op de koop toe dat ik allerlei medische toestanden mee moet sjouwen.”

Dikke maatjes

Gelet op de bijzondere situatie van het gezin heeft vrijwilliger Roger Ridderbroek van de stichting de begeleiding van het gezin de gehele dag op zich genomen. Danielle zegt dankbaar: „Ik ben erg blij dat Roger ons de hele dag heeft begeleid. Hij was in de kortste tijd dikke maatjes met mijn kinderen en dat was erg fijn.“

Fenna Hilgen: „Wat hebben wij een respect gekregen voor Danielle. Ze moet als alleenstaande moeder zo veel ballen in de lucht houden: de verzorging en opvoeding van haar twee zoons die ook veel aandacht vragen, en daarbij de intensieve zorg voor Julia. Namens de stichting hebben we Danielle aangeboden om samen met een vriendin, zonder de zorg voor de kinderen, te genieten van een leuke activiteit zoals een bezoek aan een schoonheidsspecialiste gecombineerd met een heerlijke lunch of diner en aansluitend genieten van een film in de bioscoop.“

Het was voor alle betrokkenen een dag die voorbij vloog. Velting blikt terug: „Het was een prachtige dag, zonder ongelukken en met perfect pretparkweer. Vorig jaar bij Duinen Zathe in Appelscha was het ruim dertig graden en was het afzien geblazen.“