Kinderen hebben slechtere motorische vaardigheden na de corona-lockdown

Een speeltuin kanvoor  een kind al een goede oefening zijn om motorisch sterker te worden.

Een speeltuin kanvoor een kind al een goede oefening zijn om motorisch sterker te worden. Foto: Pixabay

Project Extra Gym wordt in Hoogeveen ingezet om jonge kinderen met een motorische achterstand in een paar weken meer plezier in bewegen te leren ervaren, zelfvertrouwen te ontwikkelen, angst verminderen en te leren samenwerken/spelen.

Na de eerste lockdown vanwege corona in het voorjaar van 2020 was een groter deel van de basisschoolkinderen (4-12 jaar) in Nederland motorisch minder vaardig dan kinderen van die leeftijd vóór de lockdown. Deze achteruitgang in mogelijk te wijten aan het wegvallen van het sporten bij de vereniging en het bewegingsonderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Juist omdat er tijdens deze leeftijdsfase een belangrijke basis wordt gelegd voor een leven lang sport en bewegen zetten de sportfunctionarissen van Sportief Hoogeveen zich in met verschillende projecten om die achterstanden weg te werken.

Bijvoorbeeld met het project Extra Gym waarbij vorig jaar leerlingen uit groep 1 en 2 van 22 basisscholen uit de gemeente Hoogeveen zijn gescreend. Vervolgens hebben 93 kinderen deelgenomen aan een 10-weeks beweegprogramma gericht op het wegwerken van motorische achterstanden.