Kinderen geven compliment aan automobilisten die zich aan de snelheid houden op de Noorddreef in Hoogeveen

Er werd overduidelijk ook te snel gereden. André Weima

Kinderen van de Noorddreef in Hoogeveen mochten woensdag automobilisten een compliment geven, tenminste als zij zich aan de snelheid van 30 kilometer per uur in de straat hielden.

In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland konden de kinderen met behulp van een lasergun meten hoe hard de auto’s door hun straat reden. Automobilisten die zich aan de maximumsnelheid hielden kregen een sleutel met de tekst ‘Kalm (a)an’. Ook de wijkagent was bij de actie aanwezig

„De actie was een groot succes”, aldus Jackelien de Jonge een van de buurtbewoners die bij de actie betrokken is. „We hebben met veel kinderen een groot aantal auto’s aangehouden. Met hulp van de wijkagent natuurlijk. Complimenten zijn uitgedeeld en de reacties van de automobilisten waren over het algemeen zeer positief. Ook van de te hard rijdende automobilist. Het doel om de bewustwording te vergroten dat 30 kilometer per uur in een woonwijk het maximum is, is zeker gehaald.”, blikt zij na afloop tevreden terug.

De Noorddreef is een rechte, brede straat waar makkelijk veel te hard word gereden. Het is de aan- of afvoerstraat voor bijna de helft van het verkeer voor bijna de helft van de wijk De Erflanden. Een gevaarlijke, drukke straat waar kinderen fietsen om naar school te gaan of om over te steken naar de speeltuin. ‘s Avonds laat verandert de straat helemaal in een racebaan. De snelheid die er gereden wordt is dan al gauw 80 of soms 100 kilometer per uur.

Kinderfiets in bloembak

Er is inmiddels een kinderfiets in een bloembak en een signaleringspaal met 30, vlak voor de bocht geplaatst. Op die manier kan de bocht ook veilig door fietsers worden genomen. Ook heeft de buurt een 3D-afbeelding met 30 op de weg gekregen.

De bewoners van de Noorddreef hebben vorig jaar in samenwerking met de Smederij een minibieb en een picknickbank kunnen plaatsen. Hierdoor lijkt de straat meer op een in een woonwijk. Het gewenste effect is er volgens de buurt nog niet. Ze vragen weggebruikers door middel van de complimentenactie toch echt om gas terug te nemen. Niet alleen overdag. Ook ‘s avonds.


Nieuws

menu