Kerstengelen van Goede Herderkerk in Hoogeveen delen anonieme lichtpuntjes uit rond advent

Kerstengelen zetten anderen in het zonnetje of geven hen een steuntje in de rug.

Kerstengelen zetten anderen in het zonnetje of geven hen een steuntje in de rug. Foto: Pixabay

Elkaar een beetje licht brengen in Advent: daarom draait het kerstengelproject van de Goede Herderkerk in Hoogeveen.

„Veel mensen kunnen in de donkere tijd naar kerst toe – zeker nu corona het dagelijks leven nog altijd beheerst – best een lichtstraaltje gebruiken”, vertelt dominee Jolanda Paans. De protestantse gemeente uit Zuid probeert in de aanloop naar kerst altijd iets leuks te organiseren. Dit jaar is gekozen voor een project waarbij gevers (kerstengelen) en ontvangers anoniem aan elkaar gekoppeld worden. „Want er zijn genoeg mensen in de wijk die wel een lichtpuntje kunnen gebruiken en er zijn ook mensen van goede wil die iets voor een ander willen betekenen. Wij koppelen die mensen aan elkaar.”

Onverwacht iets leuks

Het project is anoniem. Dit geeft de kerstengel de gelegenheid om iets te delen wat je anders niet zo snel zou doen. Het geeft ook de gelegenheid om engel te zijn voor iemand waar je normaal geen contact mee hebt. „Er zit geen (verplicht) bezoek aan vast. Juist de verrassing dat er onverwachts iets leuks in de brievenbus zit of aan de deur hangt is wat mensen vaak zo raakt.”

Briefje met uitleg

Wat de verrassinkjes zijn mogen de kerstengelen helemaal zelf bepalen. „Zij brengen in de vier weken van Advent op of rond de zondag een kleine attentie bij iemand die om wat voor reden dan ook extra aandacht nodig heeft. Voor bij de eerste attentie zorgen zij voor een briefje met uitleg zodat de ontvanger weet waarom hij of zij dit ontvangt. Zo’n attentie kan een kaart, gedichtje, een creatief gemaakt bloemstukje, zelfgebakken koekjes of wat dan ook zijn. Het hoeft in ieder geval niets te kosten. Zo heeft bijvoorbeeld ook De Sprong zich aangemeld, klassen zullen daar samen als kerstengel optreden.”

Doelgroep

De doelgroep van de kerstengelen is heel divers. Denk aan oudere, eenzame, zieke of rouwende mensen, iemand wie het leven zwaar valt, iemand voor wie december een moeilijke maand is, of juist iemand die heel veel doet voor kerk en/of wijk en zo waardering krijgt als dank voor het vele werk. „Hierbij gaat het niet alleen om gemeenteleden. Juist ook in de eigen buurt, in de eigen wijk, zijn zovelen die heel goed een lichtpuntje kunnen gebruiken. De kerstengelen weten niet precies wie hun ontvanger is, maar ze weten bijvoorbeeld wel of het om een alleenstaande, oudere of een gezin gaat.”

Wie zich nog wil aanmelden als kerstengel of een persoon weet die wel een lichtpuntje kan gebruiken kan dit tot en met donderdag doen via https://goedeherderkerk.pknhoogeveen.nl/

Op vrijdag krijgen de kerstengelen te horen aan welk adres zij gekoppeld zijn.