Kerstboomkwekerij in Tiendeveen draait weer op volle toeren: 'De traditionele spar blijft de boom voor thuis'

Hendrikus Drogt verkoopt kerstbomen op de kerstboomkwekerij in Tiendeveen.

Hendrikus Drogt verkoopt kerstbomen op de kerstboomkwekerij in Tiendeveen. Foto: André Weima

Het is, zoals elk jaar, weer topdrukte bij de kerstbomenkwekerij echtekerstbomen.nl in Tiendeveen. Hendrikus Drogt en zoon Sander zijn afgelopen week weer begonnen met het verkopen van de blauw spar, de Servische spar en veel meer soorten naaldbomen.

Voor wie de kerstboom komende weken wil gaan uitzoeken bij de kwekerij van vader en zoon Drogt moet niet gek opkijken wanneer er schapen tussen de bomen lopen. De dieren worden ingezet om het onkruid tussen de kerstbomen weg te eten. Dit is een duurzame manier van bestrijden van onkruid en eventuele andere bedreigingen zoals luis. „Om de bomen zo goed mogelijk te laten groeien bemesten we de grond voordat ze erin gaan met compost en paardenmest. Nadat de bomen zijn geplant kan je ze onderhouden door gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, maar daar wil ik zelf graag vanaf stappen.” Sander Drogt probeert op een andere manier de luis die de naaldboom kan aantasten te verdelgen. „Er staan potjes met stro op palen tussen de kerstbomen. In deze potjes gaan oorwormen zitten. De oorwormen eten de luis van de bomen af en zo hoeven we zelf geen verdelgingsmiddelen te gebruiken en blijven de bomen mooi.”

Tekst gaat verder onder de foto

Eerste kerstboom

Sander Drogt begon tijdens zijn tijd op de tuinbouwschool in Frederiksoord met het kweken van planten. In 1995 behaalde hij zijn diploma en is sindsdien werkzaam als exploitant van verschillende soorten tuinplanten bij een bedrijf in Hengelo. De kerstbomenkwekerij is voor ernaast. „Ik vind het erg leuk werk en er gaat sowieso niks boven buiten werken. Naast dat ik de bomen kweek geef ik ook graag advies over bomen en planten.” De kerstbomenkwekerij staat naast het ouderlijk huis waardoor vader Hendrikus doordeweeks voor de verkoop zorgt en Sander in het weekend helpt.

In het voorjaar van 2006 plantte Drogt zijn eerste kerstboom. „Ik hield het eerst alleen bij de Servische spar, maar elk jaar kwamen er andere soorten bij. Ik vind het belangrijk dat een kerstboom van goede kwaliteit is en een goede kleur krijgt. Ook is het belangrijk dat hij zijn naalden zo lang mogelijk vasthoudt en ze er in huis niet meteen afvallen.” Drogt durft er wel voor uit te komen dat zijn kerstbomen deze kwaliteit zeker hebben. „Onze bomen worden met liefde verzorgd en dat zie je ook terug in de kwaliteit. Ze staan vooral in huis wel een tijdje voordat ze naalden beginnen te verliezen.”

Naast de Servische spar verkoopt Drogt ook andere soorten naaldbomen. „De meest gangbare sparren die we verkopen voor de kerst zijn de fijnspar, de blauwe spar en de Servische spar. Maar naast deze bomen koop ik zelf vaak nog wat Nordmann kerstbomen in, want veel mensen willen graag deze boom in huis.” De kerstbomen staan ongeveer negen jaar bij Drogt op het land voordat ze worden verkocht. „We hebben twee velden met driejarige bomen staan. Daarnaast hebben we natuurlijk wat oudere bomen staan. We verkopen de bomen meestal rond het negende jaar en dan moet je denken aan een boom van 2 meter. Een boom van 1.80 meter zal rond de acht jaar zijn.”

Tekst gaat verder onder de foto

15 jaar lang aan het kweken

Sinds 2006 kweekt Drogt al kerstbomen bij het ouderlijk huis. Dit jaar is het dan ook 15 jaar geleden dat Drogt zijn eerste kerstboom de grond in zette. „Het is een gekke gedachte dat we dit alweer 15 jaar doen. We zijn in die tijd heel erg gegroeid en leren elke keer weer wat bij en dat maakt dat onze kerstbomen van goede kwaliteit zijn en ook dit jaar weer goed verkocht worden. Ja, ik ben natuurlijk trots op iedereen die mee helpt in het bedrijf en ik hoop het nog jaren te mogen doen”, lacht Drogt.