Kerst- en Winterbier Festival wil het oude ambacht van bier brouwen niet verloren laten gaan

Genieten van bieren tijdens Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival.

Genieten van bieren tijdens Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival. André Weima

Het Hoogeveens Kerst- en Winterbier Festival staat weer op de activiteitenagenda van Hoogeveen. Na twee jaar van afwezigheid, wordt de editie 2022 gehouden op 17 december van dit jaar. Georganiseerd door de vrijwilligers van de Stichting Cascade Hoogeveen.

Het bekende bierfestival op Hoofdstraat-Noord werd in de eerste jaren georganiseerd door Pint Noord in samenwerking met de Stichting Centrum Management Hoogeveen (Bureau Binnenstad). Na de eerste editie bleek het festival een schot in de roos met ruim 1000 bezoekers. De laatste editie in 2019 werd georganiseerd door een trio van ondernemers, te weten café De Lijst, De Lekkernij en DéGust. Wederom een zeer druk bezocht festival met ruim 1300 bezoekers.

Het stokje in 2022 wordt overgenomen door de vrijwilligers van de Stichting Cascade, die meerdere activiteiten in het centrum van Hoogeveen organiseerden. Vrijwilligers van deze stichting, die zonder winstoogmerk opereert, vinden het zonde als het Kerst- en Winterbieren Festival van de Hoogeveense agenda zou verdwijnen. Daarom hebben zij gezamenlijk de schouders onder dit project gezet. De editie wordt financieel ondersteunt door de provincie Drenthe, gemeente Hoogeveen en Binnenstad Hoogeveen.

Ambachtelijk gebrouwen bier

Het Kerst- en Winterbier Festival heeft tot doel het ambachtelijk gebrouwen bier onder de aandacht van een groter publiek te brengen, de diversiteit in brouwmethoden en smaken te laten zien en proeven. De stichting wil het geluid van de organisatie ‘Erfgoed Nederlandse Biercultuur’ voorop stellen ‘opdat het ambacht van de Nederlandse bierbrouwer niet verloren gaat’. Zeker niet in Hoogeveen, waar in het verleden vele brouwerijen gevestigd waren in en rond het centrum, met ieder haar eigen specialiteit en smaak.

Op de editie van 2022 staan ruim 13 brouwerijen met ruim 40 speciaal bieren. Nieuw op deze editie is het Food Plaza, bemenst door de keuken van De Lekkernij, hier kan de bezoeker diverse hapjes en gerechten kopen met de muntjes. Zelf eten meebrengen is deze editie verboden.

Zaterdagmiddag

De editie van 2022 wordt gehouden op zaterdag 17 december, 16.30 tot 21.30 uur, ditmaal op de zaterdagavond.

Het is een experiment ingegeven door de finale van het WK-voetbal op zondag 18 december. De organisatie wil kijken of de zaterdagavond aan slaat of er wellicht beter weer op de zondagmiddag genoten kan worden van de speciaal bieren.

De laatste kaarten zijn vanaf heden alleen te koop bij De Lekkernij aan de Grote Kerkstraat/Hoofdstraat. De voorverkoop is reeds uitverkocht.