Kapsalon Jonkers bestaat al 67 jaar in Hoogeveen. 'Heel vroeger mochten vrouwelijke en mannelijke klanten elkaar niet zien'

Kapsalon Jonkers en Hoogeveen zijn al jarenlang onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De ouders van de huidige eigenaar Egbert Jan begonnen in 1954 een kapsalon aan de Kerkstraat. Als jonge jongen kreeg hij de beginselen van het kappersvak met de paplepel ingegoten, al wilde hij eerst beroepsmilitair worden. Sinds 1985 zwaaien Egbert Jan en zijn vrouw Annelien de scepter. Sinds elf jaar bevindt kapsalon Jonkers zich aan de Raadhuisstraat in een voormalig bankgebouw compleet met authentieke kluis.

Annelien en Egbert Jan Jonker bij een oude foto van hun kapsalon.

Annelien en Egbert Jan Jonker bij een oude foto van hun kapsalon. Foto: Gerrit Boer

Al 67 jaar bestaat de kapsalon van de familie Jonkers in Hoogeveen. ,,Mijn ouders hebben elkaar leren kennen bij een kapper in Coevorden,” vertelt Egbert Jan. ,,Daarna verhuisden ze naar Hoogeveen. Mijn vader werkte eerst bij een kapper aan de Kerkstraat en mijn moeder begon in een ander pand aan de Kerkstraat een dameskapsalon. Daar ben ik geboren, we woonden achter de zaak. Iedere woensdagmiddag zat ons huis vol met kinderen, die bij ons naar kinderprogramma’s op tv keken.”

Begin jaren ’60 kocht zijn vader het pand aan Kerkstraat 10, waarna later de familie Jonkers de woning boven de dames- en herenzaak betrok. In de beginperiode was de dames- en herenafdeling zeer gescheiden van elkaar. ,,De dames en heren mochten elkaar niet zien. Er is een tijd geweest dat de vrouwelijke klanten elkaar niet eens mochten zien. Elke stoel werd afgeschermd met een gordijn. Als het druk was in de zaak werd ik wel eens in het nekvel gepakt en moest ik vegen of wikkels schoonmaken.”

Beroepsmilitair

Het was niet zo dat hij van kinds af aan in de voetsporen van zijn ouders wilde treden. ,,Nee, in het begin helemaal niet. Ik wilde beroepsmilitair worden. Vanaf 1979 ben ik 5,5 jaar bij de Koninklijke Marechaussee geweest. Ik had voor zes jaar getekend, maar na 5,5 jaar mocht ik weg en dat vond ik niet erg. We deden de hele dag weinig. We zaten met twaalf man in een kantoor met twee typemachines. Ik was daar niet blij mee.” Na een opleiding in een privé-school in Duitsland zetten Egbert Jan en Annelien vanaf 1985 de kapperszaak aan de Kerkstraat voort. ,,Wij hebben een staatsexamen voor de vakdiploma’s gedaan. Daarnaast heb ik het middenstandsdiploma gehaald.”

Filialen in andere dorpen

In 1986 werd al een filiaal in Noordscheschut geopend. ,,Daar heb ik een jaar gewerkt, waarna ik teruggekeerd ben naar Hoogeveen. Annelien heeft de zaak daarna nog jaren geleid. In 2001 hebben we de zaak verkocht, want we konden geen geschikt personeel krijgen.” Inmiddels zag een filiaal in Zuidwolde vanaf 1992 het levenslicht. ,,In die tijd werkten achttien kapsters bij ons. Twee jaar geleden hebben we die zaak verkocht. Nu hebben we alleen nog de zaak aan de Raadhuisstraat. Daar zitten we sinds 2010 en dat bevalt prima. Toen de gemeente de Kerkstraat afsloot voor verkeer en er niet meer geparkeerd mocht worden, was het geen geschikte locatie meer voor onze kapsalon. Veel oudere mensen, die moeilijk ter been zijn, konden er nauwelijks komen. Het gebrek aan parkeergelegenheid dichtbij de zaak was het grootste probleem voor ons.”

Camping

Van zijn jeugdjaren herinnert Egbert Jan zich nog de weekenden op de camping in Belt-Schutsloot. ,,Mijn ouders hadden daar een caravan en elk weekend gingen we daar naartoe. Daar kon je mooi zeilen, surfen en zwemmen. Op die camping heb ik mijn vrouw leren kennen. Er waren in die tijd veel Hoogeveense ondernemers die een caravan hadden in Belt-Schutsloot en omgeving. Toen wij later onze twee kinderen kregen stonden we met een caravan ook op die camping. Als je met een gezin op een bovenverdieping woont, heb je soms de behoefte er even uit te gaan.”

Jonkers is in zijn jeugd ook lid geweest van hockeyclub HHC in Hoogeveen. ,,We speelden toen nog in het Spaarbankbos op een grasveld. Ik ben in 1980 gestopt. Ik heb dus nooit op kunstgras gespeeld, dan wordt het een heel ander spelletje,” vindt hij.

Voormalig bankgebouw

De huidige kapsalon aan de Raadhuisstraat deed vroeger dienst als bankgebouw. ,,De Bondsspaarbank heeft erin gezeten en later de SNS Bank.” Dat het vroeger een bank was is nog duidelijk te zien. In de kelder doen de voormalige kluizen met de zware deuren tegenwoordig onder andere dienst als kantine. Jonkers toont een ruimte waar kinderfeestjes gehouden kunnen worden. De vrolijke foto’s tonen de meisjes, die onderdeel waren van de feestjes. ,,Door corona konden deze feestjes even niet meer, maar zodra het weer mogelijk is, gaan we daar weer vrolijk mee door.” In het trappenhuis hangt een plaquette van de opening van het gebouw door voormalig burgemeester De Goede.

Pruiken

Een volgende ruimte is het domein van Annelien, die veel pruikenwerk verzorgt. ,,Het kost een week een pruik te maken. Pruiken worden vooral in China gemaakt,” zegt Egbert Jan. Kapsalon Jonkers is in Hoogeveen vrij uniek in de krullenkniptechniek Curl Sys. ,,Twee kapsters en de twee eigenaren zijn ervoor opgeleid. Die techniek is momenteel zeer populair,” vertelt Annelien.

De jeugd is momenteel een kritische consument

Egbert Jan vindt het vak erg veranderd. ,,Vroeger was er permanent, watergolven, opsteken, knippen en kleuren, maar tegenwoordig is het vaak alleen knippen en kleuren. De jeugd is momenteel een kritische consument. Je moet goed afspreken wat men van een kapsel verwacht. Ik vind het na 36 jaar nog steeds prachtig werk. Het mooie van het vak is onder andere dat je veel verschillende mensen ontmoet. We hebben veel vaste klanten, er zijn mensen die hun hele leven klant bij ons zijn.”

Aanloopgebied

Egbert Jan Jonkers is een echte Hoogevener. ,,Hoogeveen is mijn geboortedorp. In veel opzichten vind ik Hoogeveen een aardige plaats. We hebben een goed centrum, de infrastructuur is netjes en alles ziet er verzorgd uit. Als je het vergelijkt met het buitenland is het in Nederland netjes. Het is alleen erg jammer dat er in het ziekenhuis steeds minder mogelijk is. Ik hoor van veel mensen dat ze verwachten dat het ziekenhuis binnen vijf jaar verdwenen is. Dat zou ik heel erg vinden. Er wordt genoeg georganiseerd in Hoogeveen. We zitten met de zaak een beetje buiten het centrum. We maken deel uit van het aanloopgebied naar de Hoofdstraat, maar dat vind ik niet erg, hoor.”

Griekenland

De familie Jonkers gaat graag op vakantie naar Griekenland, want dat is hun favoriete vakantieland. ,,In de zomer gaan we daar een weekje naartoe. Wij vinden het een heerlijk land. Men is daar relaxed en men leeft daar ongedwongen. Wij liggen dan heerlijk elke dag op het strand. In de winter gaan we graag op wintersport. Ik zou ooit nog wel eens met de caravan een reis willen maken door Europa. Dat lijkt me fantastisch.”