Kappa en Stark, al vijftig jaar een hechte band

Jubileum samenwerking Kappa/Stark.

Jubileum samenwerking Kappa/Stark. Foto: André Weima

50 jaar. Zo lang werkt verpakkingsgigant Smurfit Kappa TWINCORR met medewerkers van Stark, het leerwerkbedrijf in Hoogeveen. Een samenwerking die kracht en actie uitstraalt. Burgemeester Loohuis sprak donderdag van een unieke samenwerking en uitte zijn trots aan de medewerkers tijdens het jubileumfeest.

De Hoogeveensche Courant besteedde 25 jaar geleden ook aandacht aan het jubileum. Bij de start betrof het een unieke constructie: medewerkers van de toenmalige sociale werkvoorziening gingen werken in de fabriek van Smurfit Kappa TWINCORR. Dat was 50 jaar geleden zeker niet gebruikelijk. In 1971 werden de eerste medewerkers ‘gedetacheerd’. Hiervoor moest destijds speciaal toestemming verleend worden door de rijksconsulent van de sociale werkvoorziening. Nu kunnen we stellen dat de situatie toen een trend inzette voor de hedendaagse arbeidsmarkt. Steeds vaker vinden medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt een passende job in het reguliere bedrijfsleven. Werkgevers schatten de medewerkers op waarde.

Enthousiasme werkt aanstekelijk

„Het enthousiasme waarmee ze aan de slag zijn werkt aanstekelijk en de begeleiding vanuit het leerwerkbedrijf is waardevol voor onze organisatie”, vertelt Gideon Werner, directeur bij Smurfit Kappa TWINCORR. Kappa staat wereldwijd bekend om haar betrokkenheid bij de gemeenschap en zoekt op al haar standplaatsen naar lokale versterking. In de Hoogeveense vestiging heeft dat vorm gekregen in de samenwerking met het lokale leerwerk-bedrijf. De werkzaamheden die de Starkers uitvoeren bij Smurfit Kappa TWINCORR zijn uiteenlopend. Zo zijn er productiemedewerkers in de fabriek, maar is er ook ondersteuning bij facilitaire klussen vanuit Stark. „We kijken naar wat iemand kan bijdragen en wil leren. Er is vooriedereen passend werk”, vertelt Stark-coach Judith Turksma. Voor beide bedrijven is leren en ontwikkelen een belangrijkuitgangspunt. „Op dit vlak vinden we elkaar en ontstaat er de win-winsituatie die zo belangrijk is om met succes samen te werken”, aldus de trotse directeur Saskia Hertog van Stark.

In het zonnetje gezet

De medewerkers van Stark werden in het zonnetje gezet bij Smurfit Kappa TWINCORR. Zij ontvingen een jubileumcadeau en werden toegesproken door de beide directeuren en burgemeester Loohuis. „De medewerkers zijn loyaal en betrouwbaar. Zij hebben zich het Kappa-DNA eigengemaakt. Wij kunnen ons geen situatie voorstellen zonder hen. Op naar de 75 jaar”, aldus Gideon Werner. In de loop der jaren hebben heel wat medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt hun steentje bijgedragen aan de productie van Smurfit Kappa TWINCORR en tegelijkertijd werknemersvaardigheden opgedaan. Met 50 jaar ervaring op zak blijven Stark en Kappa investeren in maatschappelijke ontwikkeling en verbinding. Van mens en organisatie, want dat is waar de gezamenlijke winst zit.