Juliana van Stolbergschool in de race voor verkeersplein: Stemmen op favoriete basisschool

ANWB houdt weer een verkiezing voor een Verkeersplein.

ANWB houdt weer een verkiezing voor een Verkeersplein. Foto: ANWB

Zeventien scholen in Drenthe maken kans op een ANWB Verkeerplein. Hieronder is ook de Juliana van Stolbergschool uit Hoogeveen. Basisscholen uit het hele land doen mee deze verkiezing. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig hun fietsvaardigheid oefenen en praktijkervaring opdoen.

Dit wordt volgens de organisatie voor verkeer en toerisme steeds belangrijker, omdat de fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen de afgelopen jaren minder is geworden. Dit maakt hen extra kwetsbaar in het steeds drukker wordende verkeer. Iedereen kan een stem uitbrengen op één van de bijna 360 basisscholen die meedoen. Stemmen kan tot en met vrijdag 26 mei via https://static.flowapp.nl/anwb/fonds/

Minder fietservaring

Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, doordat ze bijvoorbeeld met de auto of bakfiets gebracht worden. Ook bevinden buitenschoolse activiteiten zich vaak op loopafstand en hebben sommige kinderen geen eigen fiets. Juist omdat basisschoolkinderen nog volop in ontwikkeling zijn, kunnen zij verkeerssituaties vaak niet goed inschatten. Het voornaamste doel van een ANWB Verkeersplein is dat zij veilig kunnen oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals:

  • oversteken
  • scherpe bochten nemen
  • inhalen van andere verkeersdeelnemers
  • veilig een rotonde oprijden.

Daarnaast wil de ANWB met verkeerspleinen de kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht van kinderen vergroten. Als kinderen praktijkervaring opdoen, worden zij zich volgens de ANWB bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen. Het initiatief biedt leerkrachten de mogelijkheid om samen met de leerlingen op een veilige manier in de praktijk aan de slag te gaan.

Verbeteren fietsvaardigheden

Uit een rondvraag onder scholen die al een ANWB Verkeersplein hebben, blijkt dat bijna 90 procent aangeeft dat een verkeersplein helpt bij het verbeteren van de fietsvaardigheden en verkeersinzicht. Bijna 80 procent van de scholen maakt dagelijks gebruik van het verkeersplein.

In totaal zijn er 356 basisscholen in het hele land genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. Per provincie wint een basisschool. De winnaars ontvangen bij de start van het aankomende schooljaar een ANWB Verkeersplein en een lespakket. Het pakket bevat: een lesprogramma van ANWB Streetwise, een set van 8 verkeersborden, twee verkeerslichten en een ANWB fiets. De verkeerspleinen worden betaald door het ANWB Fonds.

Kijk voor alle genomineerde basisscholen en meer informatie op anwb.nl/wineenverkeersplein .