Judith Duinkerken houdt witbuikegels en doet onderzoek naar hun eet- en leefgedrag. Van uit de hand gelopen hobby naar levenswerk

Een gewone straat in een gewone wijk, maar achter de voordeur leven naast Judith Duinkerken, haar man Gerard en katten wel heel bijzondere huisdieren: witbuikegels. Ze zijn bewerkelijker (en duurder) dan een hamster of cavia. Ook zijn ze lang niet allemaal even tam en lief, maar: „Ze zijn heel leuk, nieuwsgierig én heel grappig”, zegt Judith stellig. Zij kan het weten, want naast gepassioneerd egeleigenaar is ze fokker en doet ze op professionele wijze onderzoek naar deze bijzondere dieren.

Judith Duinkerken met één van haar witbuikegels.

Judith Duinkerken met één van haar witbuikegels. Foto: André Weima Fotografie

Judith, geboren in Zwolle, groeide op in Hattem. Zoals veel kinderen had ze hamsters, muizen en cavia’s. Ook toen ze tien jaar geleden voor de liefde naar Hoogeveen kwam, hield ze deze dieren nog steeds. „Als je eenmaal zo’n liefhebberij hebt, dan stop je daar niet zo gauw mee”, vertelt ze. „Helaas kwam er toch op een heel vervelende manier een eind aan. Ik kocht een muis en die bleek een zeer besmettelijke ziekte onder de leden te hebben. Binnen een maand waren alle dieren dood. Dat was intriest. We hebben toen de hokken afgebroken en hebben een tijd geen kleine huisdieren meer gehad, maar het bleef wel kriebelen.”

Met horten en stoten