Jos loopt met ‘Keerls uut Drenthe’ de Nijmeegse Vierdaagse: Aandacht voor Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren

Het jaar 2017 is nog maar net begonnen voor Jos Luten en zijn familie uit Pesse als blijkt dat zijn vader Arie ziek wordt en na een onderzoekstraject lymfeklierkanker (T-cel, Non Hodgkin Lymfoom) blijkt te hebben. Er volgen diverse behandelingen zoals lichttherapie, chemotherapie en bestraling in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG). Helaas zonder het gewenste resultaat. Genezing is alleen mogelijk door middel van een stamceltransplantatie. Dit blijkt helaas niet eenvoudig, de familie Luten is intussen vijf jaar verder en er is het nodige gebeurd. Om aandacht te vragen voor stamceldonatie en het belang van donoren neemt Jos met een aantal vrienden deel aan de Nijmeegse Vierdaagse.

De groep.

De groep. Foto: Jos Luten

Datzelfde jaar nog begon voor de familie Luten de zoektocht naar een geschikte stamceldonor. Tot hun grote teleurstelling bleek er helaas in de wereldwijde databank van stamceldonoren geen match beschikbaar te zijn. Jos: „We zijn heel actief bezig geweest om aandacht te vragen voor stamceldonatie in de hoop dat er geschikte donoren werden toegevoegd aan de werelddatabank.”

Dit heeft er mede voor gezorgd dat de aanmeldingen bij Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren in Leiden en Nijmegen, is toegenomen. Deze organisatie koppelt donoren aan patiënten, alles gebeurt vrijwel anoniem. Dit lijkt overigens allemaal eenvoudig, maar dat is het niet omdat hier vastgestelde eisen aan verbonden zijn. Zodra er een match is met een patiënt, volgt vervolgonderzoek met de potentiële donor, die door Matchis aan elkaar worden gekoppeld. „In mijn vaders geval is dat toen niet gelukt”, vertelt hij.

Stamcellen oogsten