Jorian kiest voor hardlopen en knalt bij de GigaG-run in Hoogeveen als een van de eersten over de finish | Fotoreportage

De deelnemers aan de GigaG-run lopen zo hard ze kunnen. Bij de finish terechte blijdschap.

De deelnemers aan de GigaG-run lopen zo hard ze kunnen. Bij de finish terechte blijdschap. Foto: Andre Weima

„Zijn jullie er allemaal klaar voor?”, brult Angelique Sabandar. Ze staat op het podium op Feestplein 1 en voor haar staan de deelnemers van de GigaG-run. De warming-up begint. Het is een half uur voor de start van de run voor mensen met een beperking. De deelnemers hebben er zin in.

Er wordt volop gedanst en gesprongen. Angelique zweept de deelnemers op op muziek van Los Lobos, Grease en Abba. Na een dik kwartier zijn de spieren warm en is het bijna tijd voor het echte werk: een mijl lopen of rollen. Na de laatste klanken van de warming-up zet de meute zich in beweging richting de startlijn bij het raadhuis. Bram wordt nog snel geholpen met het opspelden van zijn startnummer.

High-five

Bovenop de startboog draait dj Daan muziek. Atje voor de sfeer van René Karst schalt door zijn speakers. Even verderop staat de zanger geamuseerd toe te kijken naar de stoet die voorbij trekt en zijn nummer meezingt. Dan krijgt een van de renners hem in het oog en loopt enthousiast naar hem toe. Tuurlijk is er tijd voor een foto. Een jochie geeft de sympathieke Hoogevener een high-five.

En dan is het zomaar opeens tijd. Er wordt afgeteld. Politiek verslaggever van SBS6 en Hoogevener van het jaar Merel Ek lost het startschot. Het confettikanon knalt en weg zijn ze op de tonen van de filmmuziek van Pirates of the Caribbean. Een deel van het publiek snelt binnendoor naar de finish in de Hoofdstraat. Daar komt al vrij snel de eerste renner aan. Johan weet de een kilometer lange run als snelste af te leggen. Hij ging als een speer. „Als je eenmaal op tempo bent, moet je doorgaan”, zegt hij. „Als je even stopt ben je eruit en is het moeilijk op gang komen.”

Zichtbaar trots

Jorian heeft met zijn vader als begeleider gelopen. Zij komen ook als een van de eersten over de finish. Op de vraag of het lekker ging reageert de jongen lachend. Hij heeft er plezier in. „We zijn tevreden”, zegt vader Jan. „Het ging erg goed vandaag. Vorig jaar moest ik hem nog vooruit duwen, maar deze keer liep hij flink vooruit.” Jorian is lid van HAC ‘63 waar hij iedere week traint en ook in de omgeving meedoet aan runs. „Hij moest kiezen tussen muziek of hardlopen en het is dit geworden”, zegt vader Jan zichtbaar trots.

Brede lach van oor tot oor

Ook Bram komt binnen, samen met zijn begeleider, een roos in regenboogkleuren in zijn hand. Ze hebben duidelijk pret gehad. Iedereen die over de finish komt wordt met luid gejuich begroet. Annet komt in haar rolstoel aangerold. „Ik doe ieder jaar mee met papa”, zegt ze. „Het was leuk.” Ze ging zo hard dat ze haar broer en zijn gezin die haar in het publiek stonden toe te juichen niet eens heeft gezien.

Twintig minuten na de start komt de allerlaatste loper binnen. Onder groot applaus van het publiek en met een brede lach van oor tot oor. De GigaG-run van 2023 zit erop.