Jongeren uit Hoogeveen kunnen hun wapens anoniem inleveren tijdens de Week van de Veiligheid. Waar is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk bij het politiebureau

Jongeren kunnen hun wapens inleveren tijdens de Week van de Veiligheid.

Jongeren kunnen hun wapens inleveren tijdens de Week van de Veiligheid. ANP

Dit najaar komt er een landelijke wapeninleveractie voor jongeren. Ook de gemeente Hoogeveen heeft besloten hier aan mee te doen. Dat betekent dat eveneens in deze gemeente jongeren worden aangemoedigd (steek)wapens, indien ze die in hun bezit hebben, anoniem in te leveren bij de politie. De inleveractie vindt plaats in de Week van de Veiligheid, van 11 tot en met 17 oktober.

De oproep voor deelname aan deze landelijke actie komt van minister Ferd Grapperhaus. Die heeft burgemeesters in het hele land gevraagd in hun gemeente aandacht te besteden aan de actie en ook scholen te vragen eraan deel te nemen.

Gemeentelijk woordvoerder Hans Vonk laat namens burgemeester Karel Loohuis weten: „Het is een nuttige actie. Om die reden haken wij als gemeente Hoogeveen graag aan.” Volgens Vonk is er nog geen contact gezocht met scholen in Hoogeveen. Dat heeft volgens hem alles te maken met de vakantietijd.

Ook is nog niet bekend waar de wapens kunnen worden ingeleverd. Het politiebureau aan de Griendtsveenweg lijkt hiervoor een logische locatie, maar daar is nog geen overleg over geweest. Vanuit de overheid worden speciale inlevertonnen beschikbaar gesteld.

Opgeschrikt door steekincidenten

De samenleving is de laatste anderhalf jaar regelmatig opgeschrikt door een toename van steekincidenten met jongeren. „Vaak realiseren jongeren zich onvoldoende welke risico’s zij voor zichzelf en voor hun omgeving opleveren door het dragen en gebruiken van een wapen”, schrijft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), dat de campagne uitvoert in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De gemeentelijk woordvoerder in Hoogeveen weet: ,,In de gemeente Hoogeveen hebben dergelijke incidenten zich gelukkig (nog) niet voorgedaan.”

De focus van de inleveractie ligt primair op het inleveren van steekwapens en nepwapens, maar gemeenten kunnen ervoor kiezen ook vuurwapens daaraan toe te voegen. De landelijke inleveractie is een van de maatregelen uit het actieplan Wapens en Jongeren.