Jongeren interesseren voor waterstof en circulair bouwen: Waterstof Tiny House lanceert lespakket voor scholen

Het tiny house op waterstof, gebouwd in Hoogeveen, is klaar en gaat op tour. Illustratie: Gemeente Hoogeveen

Het Waterstof Tiny House lanceerde gisteren het lespakket ‘Alles over waterstof & circulair bouwen’, over hoe waterstof als brandstof in woningen kan worden gebruikt en hoe circulair bouwen in de praktijk werkt. Met het lespakket willen de initiatiefnemers jongeren interesseren voor techniek. Het Waterstof Tiny House is een gezamenlijk initiatief van gemeente Hoogeveen, Alfa-college en Vrienden van Techniek Hoogeveen en maakt onderdeel uit van de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe.

In het lespakket worden lessen gedeeld die studenten en bedrijven tijdens de bouw van het tiny house hebben geleerd. Hoe maak je waterstof, en welke rol heeft waterstof in de energietransitie, hoe kun je materialen uit een oud gebouw hergebruiken voor een nieuw tiny house?

Op een laagdrempelige manier gaan de leerlingen aan de slag met het ontwerpen van een eigen tiny house en onderzoeken ze hoe duurzame waterstof gebruikt kan worden. Het lespakket is geschikt voor het basisonderwijs (groep 7 en 8), het middelbaar onderwijs (klas 1 en 2) en het praktijkonderwijs (klas 1 en 2). De lessen zijn eenvoudig aan te passen naar verschillende niveaus. Het lespakket is gratis beschikbaar via www.waterstoftinyhouse.nl/lespakket

Leren door te doen

Het Waterstof Tiny House is gebouwd door studenten van het Alfa-college in Hoogeveen, met duurzame en zo veel mogelijk circulaire materialen, in samenwerking met bedrijven uit de regio en onder begeleiding van hun docenten. De studenten zijn in deze hybride leeromgeving bij alle onderdelen van de bouw betrokken, van bouwtekeningen maken tot het uitzoeken van de juiste circulaire en duurzame materialen voor de bouw.

In het tiny house worden twee verschillende waterstofsystemen gedemonstreerd: een waterstof cv-installatie en een zelfvoorzienende installatie die groene waterstof maakt met de elektriciteit van de zonnepanelen op het dak. Het project draagt bij aan de landelijke opgave van de energietransitie en kan laten zien dat waterstof in de gebouwde omgeving een volwaardig alternatief is in de energietransitie. De lessen die gedurende het project zijn geleerd over circulair bouwen en waterstof komen terug in het lespakket.

Nieuws

menu