John Jelgerhuis leidde jarenlang meubelzaak HMI in Hoogeveen ‘Ik ben een echte noorderling’

,Mijn vader wilde graag dat ik net als hem onderwijzer zou worden, maar ik merkte dat ik meer geschikt was voor de handel.” Aan het woord is de 73-jarige John Jelgerhuis, die ervoor koos jarenlang meubelzaak HMI in Hoogeveen te runnen. Hij probeerde het nog wel op de kweekschool, maar dat bleek geen succes. Wel leerde hij daar zijn vrouw Ietje Buikema kennen en inmiddels zijn ze vijftig jaar getrouwd.

John Jelgerhuis runde jarenlang meubelzaak HMI in Hoogeveen en is medeoprichter van tennisclub De Weide.

John Jelgerhuis runde jarenlang meubelzaak HMI in Hoogeveen en is medeoprichter van tennisclub De Weide. Foto: André Weima

John Jelgerhuis werd geboren in het Friese Boerakker, waar hij zes jaar woonde. Toen hij onlangs langs zijn geboortedorp reed, kreeg hij er een warm gevoel van. ,,Ja, ik verbaasde me erover dat de naam van zo’n gehucht zo maar op een ANWB-bord staat,” vertelt hij. ,,Dat deed me wel wat.” Na vier jaar in Monster gewoond te hebben, verhuisde John naar Hoogeveen. Zijn vader was hoofd van de Juliana van Stolbergschool in Hoogeveen. ,,Ik heb niet bij mijn vader in de klas gezeten. Ik was het zoontje van de bovenmeester, maar handelde daar niet naar. Ik was een matige leerling, mijn vader wist niet goed wat hij met me aan moest. Ik deed alles liever dan studeren.” John bezocht de kweekschool in Assen, maar dat was geen doorslaand succes. ,,Ik moest blokfluit leren spelen, maar door mijn royale handen lukte dat niet echt. Een dame wilde mij wel bijles geven en daar ben ik nu vijftig jaar mee getrouwd. Het onderwijzersschap was niets voor mij. Als onderwijzer had je wel vastigheid en een pensioen, maar ik voelde meer voor de handel. Ik wilde altijd graag met mijn handen werken. In de vakantietijd ging ik vanuit Hoogeveen nog regelmatig naar Monster om tomaten te plukken. In Andijk raapte ik bollen en dat verdiende heel goed. Van dat geld heb ik mijn eerste Renault 4 kunnen kopen.” John ging naar hbs A, maar besloot later naar hbs B te gaan. ,,Ik verkocht de boeken van A met winst en toen dacht ik: ik moet de handel ingaan.” Daarna bezocht hij de kweekschool en de middelbare detailhandelschool.

HMI