Johann Bisschop presenteert 'Blik! op bijna 100 jaar blikfabriek in Hoogeveen'

Johann Bisschop presenteerde het boek in de Bibliotheek in Hoogeveen.

Johann Bisschop presenteerde het boek in de Bibliotheek in Hoogeveen. Foto: Archief Blikfabriek Hoogeveen

Het boek Blik! op bijna 100 jaar blikfabriek in Hoogeveen, geschreven door Johann Bisschop, is donderdag gepresenteerd. Dat gebeurde in aanwezigheid van ruim 60 genodigden.

De Historische Kring Hoogeveen, waar Bisschop voorzitter van is, had van de boekpresentatie een echt feest gemaakt. De schrijver mocht het eerste exemplaar overhandigen aan Freddy Terpstra, voormalig plantmanager van Trivium, zoals de blikfabriek tegenwoordig heet. Bisschop kijkt dankbaar terug. Hij vertelt: ,,De Verhalenwerf heeft samen met Serge Vinkenvleugel er een onvergetelijke dag van gemaakt.”

2827 boeken worden bezorgd bij leden

Vandaag zijn meer dan 80 vrijwilligers van de Historische Kring Hoogeveen belast en beladen met 2827 boeken en Veenmollen op pad om ze bij alle leden van de historische vereniging te bezorgen. Bisschop: ,,Ik hoop dat het boek goed in de smaak valt bij iedereen.” Daarnaast heeft Trivium 500 boeken afgenomen voor al haar medewerkers en oud-medewerkers.

In 1925 werd in Hoogeveen de blikfabriek Drenthina opgericht. Prachtige blikken van Zwitsal, Buisman, Silvo, Hofnar en vele beschuitbussen werden in Hoogeveen gemaakt. Veelal blikjes die eenieder herkent maar waarvan de meesten nooit geweten hebben dat ze in Hoogeveen zijn gemaakt. De blikfabriek heeft voor een grote werkgelegenheid gezorgd vanaf 1925 tot nu. Het is het enige grote bedrijf uit die tijd dat nog bestaat met meer dan 300 werknemers.