Johan van Duijn knapt oude fietsen op met cliënten van Cosis | Taart van de week

Taart van de week voor Johan van Duijn, fietsenmaker bij Cosis.

Taart van de week voor Johan van Duijn, fietsenmaker bij Cosis. Foto André Weima

De taart van de week van Bakkerij Mulder is deze week voor Johan van Duijn en zijn cliënt van de dagbesteding. Voor de actie ‘Ieder kind een fiets’ van de ANWB knapt Cosis oude (kinder)fietsen op. Bij de vorige inzamelingsactie werden er 15.000 fietsen opgehaald, Van Duijn hoopt dat dit aantal ook dit jaar wordt behaald.

Een fiets is voor een kind noodzakelijk. Helaas is dit niet voor ieder kind vanzelfsprekend. De samenwerkende organisaties in Drenthe ontvangen dit jaar steeds meer hulpvragen voor fietsen. De ANWB en andere Drentse inzamelpunten zamelen daarom (kinder)fietsen in.

De inzamelactie gaat om fietsen die niet meer gebruikt worden en die in schuren of bergingen staan, maar wel een tweede leven verdienen. De fietsen worden opgeknapt door lokale werkplaatsen, zoals Van Duijn doet bij Cosis. Via lokale maatschappelijke organisaties als Leergeld Nederland en Kindpakket komen deze fietsen terecht bij kinderen die het hardst een eigen fiets nodig hebben.

Bij Cosis zijn ze elke dag druk met de fietsen. Sommige zijn er echter zo slecht aan toe dat deze worden gedemonteerd en de onderdelen die nog wel gebruikt kunnen worden, worden opgeslagen.