Jo en Andries Hooijer 60 jaar getrouwd: 'Wij hebben samen een fijn en gelukkig huwelijk gehad en nog steeds!'

Het diamanten bruidspaar Hooijer-Schonewille. Foto: Andre Weima Fotografie

Andries Hooijer (82) en Jo Hooijer-Schonewille (81) waren op 3 mei 60 jaar getrouwd. Een mooie mijlpaal voor het Hoogeveense echtpaar.

Jo en Andries ontmoetten elkaar op de Hoofdstraat op een zaterdagavond. „Bijna alle jongeren vanaf 13 tot 25 jaar gingen daarheen om elkaar te ontmoeten. Het was er altijd gezellig”, herinnert Andries zich. „Je liep de hele avond heen en weer over de straat en keek en sprak iemand aan die je leuk vond. Aan het eind van de avond, meestal tegen tien uur, vroeg je of je haar naar huis mocht brengen. Soms had je geluk.”

Maar sommigen woonden in Elim, Zuidwolde, Stuifzand, Kerkenveld of soms nog verder weg, wat een eind fietsen was. „Mijn meisje kwam uit Stuifzand. ‘Achter uut de Moa’, zoals ze dat zeiden. Ik kwam uit Kerkenveld. Dus zo’n 10 kilometer naar Hoogeveen, daarna naar Stuifzand en weer terug naar Kerkenveld. Je moest er wat voor over hebben.”

Jo heeft de huishoudschool gedaan en heeft altijd in de huishouding gewerkt, bij een boer op Stuifzand en in andere dorpen. Daarnaast heeft ze de opleiding coupeuse gedaan en heeft veel genaaid, niet alleen voor haar eigen gezin maar ook voor anderen. „Ze heeft de trouwjurken voor onze dochters en schoondochter ook gemaakt. Ook kan ze heel goed behangen, wat ze veel heeft gedaan”, vertelt Andries trots.

12 ambachten en 13 ongelukken

Andries heeft allerlei beroepen gehad. Hij spreekt zelf met een lach van 12 ambachten en 13 ongelukken. „Ik ben met 13 jaar voor dag en nacht de deur uitgegaan. Ik werkte bij een boer en wilde ook zelf graag boer worden, maar dat is niet gelukt. Ik had geen geld. Ik heb wel mijn diploma landbouwschool gehaald. Vanaf mijn 21 jaar ben ik bij Aardenburg gaan werken. Eerst als kwaliteitscontroleur, later als ontwikkelingsassistent.”

Het echtpaar kreeg drie kinderen, twee dochters en een zoon. Inmiddels is de familie uitgebreid met acht kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

Het echtpaar heeft na het pensioen van Andries veel wereldreizen gemaakt. Jo valt haar man bij: „We deden en doen nog steeds veel vrijwilligerswerk. We bezoeken alle verzorgingshuizen in Hoogeveen en verre omgeving met het Reminiscentieproject. Dit houdt in dat wij met oude spullen van vroeger naar de verzorgingshuizen gaan en de mensen vragen of zij deze nog kennen en er iets over willen vertellen. Dit vinden ze fantastisch. We bezoeken met andere vrijwilligers meer dan 500 ouderen per jaar.”

Andries: „Ook ben ik meer dan 25 jaar dovenouderling geweest, voor alle doven in Drenthe van alle kerkgemeenschappen. Ik was de eerste horende dovenouderling. Ik heb samen met Johan Huisjes en Gre Dekker de Drentse Doven Sportbond en de Stichting Welzijn Doven Drenthe opgericht. Samen met mijn dochter en zoon gaven we sport aan alle doven in Drenthe en sommigen kwamen zelfs uit Overijsel.”

Het diamanten bruidspaar is het volmondig erover eens: „Wij hebben samen een fijn en gelukkig huwelijk gehad en nog steeds!”