Jeffrey Kuipers.

Jeffrey Kuipers blikt terug op The Voice-avontuur: 'Krasje op mijn ego erbij, maar ook veel gewonnen'

Jeffrey Kuipers. Foto: MediaHunks

,,Ik heb een krasje op mijn ego erbij, maar tegelijkertijd heb ik heel veel gewonnen.” Met die woorden blik Jeffrey Kuipers uit Hoogeveen terug op zijn deelname aan het populaire tv-programma The Voice of Holland.

De 40-jarige zanger overleefde de blind auditions , waarin hij River Deep Mountain High van Tina Turner vertolkte. Coaches Ali B, Waylon en Jan Smit draaiden hun stoel voor de Hoogevener. Hij koos voor Waylon, maar die stuurde hem vorige week vrijdag in de pre-battle alsnog naar huis. En daarmee heeft Kuipers zijn doel om hoe dan ook de liveshows te halen, niet bereikt.

Toch spreekt hij van een positieve ervaring, ,,maar wel met af en toe een onzeker moment”. De zanger legt uit: ,,Je stelt je enorm kwetsbaar op tegenover een groot publiek. Er werden heel veel quotes gevraagd. Ik vond het spannend wat ze in beeld zouden brengen, hoe ze mijn karakter zouden neerzetten. Afgezien van de teleurstelling van de pre-battle vind ik dat het gelukt is mijzelf te laten zien zoals ik ben.”

Dikke jongetje uit de klas

De emoties wisselden elkaar af op het moment dat het doek viel. ,,Enerzijds voel je je als het dikke jongetje uit de klas dat als laatste gekozen wordt bij gym. Anderzijds was er woede richting Waylon. Wie was hij om mij weg te sturen. En er was ook opluchting dat het voorbij was. Ach, het is ten slotte toch een spel. En hé, ik ben 40 en heb meer meegemaakt in het leven.” Hij zegt er sowieso veel van te hebben geleerd. ,,Meedraaien in zo’n grote productie is geweldig. Het is zo strak geregisseerd. Elk detail is belangrijk. Dat neem ik mee.”

Nog voordat de blind auditions op televisie uitgezonden werden, wist Jeffrey al dat het voor hem eindigde bij de pre-battle , die immers al opgenomen was. ,,Dat was misschien wel het moeilijkste van alles, dat ik m’n mond moest houden. Het was leuk om te merken hoe groot de impact van mijn deelname was. Ik heb zoveel liefde van mensen gevoeld. Dat was overweldigend.”

Zijn vertrek uit The Voice of Holland leidde ook tot positief nieuws. Zijn nieuwe single die op de plank lag, werd vrijwel direct daarna gepresenteerd. Het nummer heet ‘Alles wat je doet’ , dat de Hoogeveense zanger met het label White Villa/Toekomst Music heeft kunnen maken. ‘Alles wat je doet’ gaat volgens de Hoogevener over het verlangen naar iemand, naar het contact. ,,Het brengt vrolijkheid en kleur, wel zo fijn in deze tijd.”

Door de coronacrisis liggen alle optredens stil. Hij is daarom extra dankbaar voor zijn samenwerking met White Villa. ,,Per jaar brengen we drie tot vier singles uit, waarbij we de statistieken goed in de gaten houden om te zien waar de groei zit. Dit is een innovatieve manier van werken.”

‘Ik weet niet of ik echt beroemd wil worden’

Wie deelneemt aan The Voice of Holland hoopt op een doorbraak in Nederland of zelfs daarbuiten. Opvallend genoeg zegt Jeffrey Kuipers: ,,Ik vraag mij wel eens af of ik echt beroemd wil worden. Ik heb dagen dat ik het heerlijk vind om in huis opgesloten te zitten. Dagen waarop ik verder niks wil. Natuurlijk moet je op het podium ‘aan’ staan en optreden is ook wel een ego-dingetje, maar ik kan mij op een verjaardag ook heel ongemakkelijk voelen als mijn nummers ter sprake komen.”

Toch mist hij de optredens. ,,Ik mis vooral de energie, het avontuur, het reizen. Door corona ben ik eigenlijk ook pas gaan inzien hoeveel de optredens voor mij betekenen. Ik doe dit naast m’n werk en dat maakt het wel eens zwaar, waardoor ik soms kan vloeken. Alles is nu in een ander perspectief komen te staan. Ik waardeer nu de dingen veel meer die ik eerder normaal vond.”