Een terugblik op de maand januari van 2022

Vuurtonnen in de Holtienstraat. Foto: André Weima
In Elim werd de ME werd ingezet. Jongeren hadden een vreugdevuur ontstoken op het moment dat hulpverleners daar aan het werk moesten. Het lukte de ME de groep jeugd te laten vertrekken. Charges of andere acties waren daardoor niet nodig. Elim kwam de eerste week van het nieuwe jaar ook goed voor de dag. Acht jongeren Elim gingen maandagmiddag samen met dorpsbewoner Alie ten Cate en het jongerenwerk van SWW aan de slag om het oudejaarsafval in hun dorp op te ruimen en nee, dat was geen HALT-straf zoals iemand op Facebook zuur suggereerde.
Voedselbank
Eind 2022 is er veel aandacht voor hoge energielasten en de inflatie. Ook in het begin van dit jaar waren er al zorgen. De Voedselbank Hoogeveen verruimde per 1 januari de toelatingsnorm al. Deze volgde daarmee de landelijke richtlijn. Hierdoor kwamen meer Hoogeveense huishoudens, die de eindjes niet meer aan elkaar konden knopen, in aanmerking voor hulp. Voorzitter Henk Brouwer van de Voedselbank Hoogeveen was blij met de beslissing om de financiële drempel te verlagen. Wie had toen kunnen denken dat in het verloop van het jaar de nood nóg hoger zou worden.
Vroege kou en waterstof
Aan het eind van het jaar zijn we verrast met een vorstperiode en konden de schaatsliefhebbers al op 14 december de eerste marathon op natuurijs schaatsen, maar ook in januari was het koud. Zo koud dat er op het zolderraam van een woning in De Weide een prachtig kunstwerk van ijsbloemen ontstond. Om die ijsbloemen in de toekomst te vermijden is er op weg naar verduurzaming voor wijk De Erflanden het plan de overstap te maken naar waterstof. In januari hield Hanzehogeschool Groningen een enquête onder de bewoners. Twee-derde van de bewoners was wantrouwig over de uitvoering en de mogelijkheden tot inspraak. Desondanks was een kleine meerderheid positief om zo van het aardgas af te komen. Rond deze tijd moeten de individuele huishoudens aangeven met de waterstofplannen mee te gaan.
Handhavingsprocedure
Het lijkt alweer een tijd geleden, maar begin van het jaar waren er nog strikte coronamaatregelen van kracht (maximaal 50 personen en 1,5 meter afstand). Op een bijeenkomst, zoals te zien was op verschillende livestreams op Facebook, waren honderden mensen aanwezig, waaronder gezinnen met kinderen. Volgens de gemeente Hoogeveen ging het om een bijeenkomst van De Nieuwe Wereld, maar een spandoek dat aan het hek buiten Azor Bike hing, verwees naar een samenkomst van de Vrijheidskerk en de Spirituele Wereldkerk. Genoeg reden voor Burgemeester Loohuis een handhavingsprocedure in te stellen.
Tamboer als kapsalon
Theaters moesten in verband met de coronamaatregelen nog altijd dicht blijven, maar theater De Tamboer ging op woensdagavond 19 januari toch open. Kapsalon Theater was een initiatief van Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge. Veertig theaters door heel Nederland werden omgetoverd tot kapsalon. Cabaretier Thijs Kemperink zorgde er in Hoogeveen voor dat het wachten bij de kapper nog nooit zo leuk was geweest. Na het maken van de knipafspraak konden bezoekers, voorzien van geldige QR-code en mondkapje, plaatsnemen in de wachtruimte.
De wolf in het nieuws
Als rode draad dit jaar kwam de wolf in het nieuws. In een overzicht begin januari werd er melding gemaakt van doodgebeten schapen in Diever. Hero Moorlag gaf in zijn rubriek Groen en Doen uitleg over de wolf. In Drenthe worden waarnemingen van wolven onderzocht door de organisatie BIJ12 in samenwerking met Zoogdiervereniging Nederland. BIJ12 stelt de totale schade vast en zorgt dat de eigenaar een vergoeding krijgt. Gedeputeerde Henk Jumelet beloofde in november 2021 extra maatregelen te zullen nemen voor alle schapen- en geitenhouders in Drenthe. Hij verruimde de subsidieregeling voor het nemen van preventieve maatregelen tegen aanvallen van wolven.