Jan Willem Melisse: 'Gebruik grote stukken vlees of vis. Daar proef je echt verschil door'

Jan Willem Melisse. Foto: Kim Stellingwerf

Een bijzondere hobby of gewoon een bijzonder mens. De Hoogeveensche Courant laat regelmatig iemand aan het woord in de reeks Het Portret. Deze keer: Jan Willem Melissen

Naam: Jan Willem Melisse

Leeftijd: 31 jaar

Woonplaats: Voorheen Hoogeveen, nu Assen en over ongeveer een halfjaar Zuidwolde

Werk: Relatiemanager bij Marketing Drenthe en eigenaar van Opsteakers

Hobby’s: Tennis, padel, koken en barbecueën


Hoe is jouw passie voor barbecueën ontstaan?
„Mijn interesse in barbecueën ontstond toen ik bij De Schilhoeve werkte en kennismaakte met de Karbecue, een barbecue op wielen. Hierna ben ik er veel over gaan lezen, heb YouTube-filmpjes gekeken en ben zelf aan de slag gegaan. Mijn hobby liep dusdanig uit de hand dat ik vorig jaar besloot om Opsteakers op te richten. Ik geef workshops en deel recepten via social media waarmee ik mensen wil inspireren. Ook kan je mij inhuren als barbecuechef.”

Is het niet zo dat iedereen kan barbecueën? Of zijn er speciale technieken?
„Klopt, iedereen kan barbecueën. Maar het moet je interesseren en je moet er tijd in steken. Een dichte barbecue is eigenlijk gewoon een oven, maar dan gebruik je houtskool. Je hebt natuurlijk te maken met bepaalde technieken, productkeuze en bereidingswijzen, maar alles kan je leren.”

Voor velen is barbecueën alleen een zomerbezigheid. Barbecue jij ook op andere momenten in het jaar en ga je dan ook anders te werk?
„Barbecueën is ook zeker geschikt in andere seizoenen. Bijvoorbeeld een mooie stoof of een stukje wild in de winter. Je moet je dan natuurlijk iets warmer aankleden, maar onder een overkapping is het al snel goed te doen én gezellig.”


Wat maak jij het liefst klaar op de barbecue en waarom?
„De grootste favoriet: oosterse Iberico spareribs. Ik laat ze 4 uur garen, in drie verschillende fases. Hierdoor valt het vlees gegarandeerd van het bot. Super lekker. Ik maak ze af met een glaze van onder meer ketjap, honing, hoisin- en barbecuesaus. Daardoor krijgt het een zoet en plakkerig laagje. Niet alleen mijn eigen favoriet trouwens, ook van de mensen voor wie ik heb gekookt.”

Je hebt ook een boek geschreven. Vertel daar eens iets over?

„Vaak zag ik de meest ingewikkelde recepten voorbijkomen, met kruiden waarvan ik niet eens wist hoe ik ze moet uitspreken. Laat staan waar ik ze kon kopen. Daarom maakte ik het e-book ‘Grillgenot’ met pure en eenvoudige gerechten, maar wel anders dan anders. Ik verkoop het e-book via mijn website voor een klein prijsje. Even downloaden en je kan aan de slag.”


Wat zijn je plannen verder nog op dit gebied?
„Vorig jaar heb ik een behoorlijk vliegende start gemaakt. Onverwacht, maar super leuk. Dit jaar hoop ik dit uit te breiden en nóg meer mensen te inspireren. Er staan al tien workshops gepland in samenwerking met Voortman Buitenleven en ook ben ik nieuwe recepten aan het verzamelen voor een tweede boek. En… groot dromen mag, toch? Dan lijkt het me heel tof om een barbecue tv-programma te presenteren.”

Welke tip zou jij ten slotte nog mee willen geven aan andere barbecueliefhebbers?

„Koop vlees en vis van goede kwaliteit en gebruik grote stukken. Daar proef je echt verschil door. Zorg daarnaast voor een duidelijk recept, gebruik een kernthermometer voor de juiste kerntemperatuur en houd het goed in de gaten. Dan kan er niets misgaan!”

Nieuws

menu