Jan Pol uit Hoogeveen is vanaf vandaag Lid van de Orde van Oranje-Nassau: Inzet bij Nederlandse Genealogische Vereniging en Cosis

Jan Pol ontvangt het lintje van burgemeester Loohuis.

Jan Pol ontvangt het lintje van burgemeester Loohuis. Foto Mediahuis Noord

Jan Pol is woensdagmorgen benoemd als Lid van de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Karel Loohuis verraste de Hoogevener met een lintje in de bibliotheek.

Jan Pol was van 2002 tot 2013 vrijwilliger van de Historische Kring Hoogeveen (HKH). Hier was hij betrokken bij het aansturen van en geven van technische hulp aan vrijwilligers bij werkzaamheden in het verenigingsgebouw. Daarnaast maakte hij lezingen en presenteerde deze namens de HKH aan diverse verenigingen. Pol spoort oud beeldmateriaal op en digitaliseerde dit, legde contacten met andere verenigingen en hielp mee met het organiseren van kleine historische beurzen. Ook was hij degene die de website beheerde.

Hij is als vrijwilliger betrokken bij het werk van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV), afdeling Drenthe en Noordwest-Overijssel en betrekt ook andere mensen hierbij. Hij doet dit ter wille van de vele mensen in en om Hoogeveen. Van 2002 tot 2007 is hij algemeen bestuurslid van de vereniging. Van 2010 tot 2014 was hij webmaster.

Digitaliseren van documenten en foto’s

Bij Cosis is Jan vanaf 2014 de motor en begeleider van een digitaliseringsproject. Dit project doet hij zowel voor de afdeling Drenthe en Noordwest-Overijssel als voor de landelijke NGV. Op dit moment is Pol bestuurslid, waarbij hij zorgdraagt voor de genealogische- en geschiedkundige bibliotheek, ten behoeve van mensen die nader onderzoek willen doen. Daarbij is hij verantwoordelijk voor het zoeken van sprekers op de afdelingsbijeenkomsten in Hoogeveen en is hij contactpersoon voor de afdeling bij het kerkelijk centrum De Vredehorst.

Hij is als lid ook betrokken bij de redactie van het afdelingsblad Threant, waarbij hij het drukken van het blad verzorgt en de driemaandelijkse verzending bij Cosis. Buiten de regio is Jan verantwoordelijk voor de digitalisering van bidprentjes voor NGV, afdeling Twente.

Cosis

Vanaf 2011 is Jan betrokken bij Cosis De Zuidwester, een WDL-locatie in Hoogeveen. Er is een copyshop, een productieafdeling, een basisgroep, een fietsenproject en een inloopproject. Er werken zowel mensen met een verstandelijke- als een psychische beperking. Hij meldde zich in 2011 met de vraag of er geboorte- en overlijdensadvertenties voor de NGV konden worden gescand. Wat begon als een eenvoudige opdracht werd een project van tien jaar. Dit werk sluit goed aan op de doelgroep van Cosis. Al ver voor dat het einde van de eerste opdracht in zicht kwam, was Jan al bezig om ook andere verenigingen te benaderen. Op deze manier hoopte hij nieuw werk voor Cosis binnen te halen.

Een project rondom bidprentjes is uitgevoerd; er zijn dia’s gescand en er is scanwerk van NGV zelf. Eens in de zoveel tijd rijdt hij naar Bunnik om nieuwe kistjes met scanwerk op te halen. Naast het binnenhalen van werk zorgt Jan ook voor opdrachten voor de cliënten. Hij is elke dinsdag aanwezig op De Zuidwester. Hij ondersteunt hier cliënten, lost problemen op en denkt mee in hoe het werk het beste naar elke individu kan worden weggezet. Op de dagen dat Jan niet aanwezig is, is hij wel bereikbaar en maakt ook tijd vrij om bij de cliënten langs te komen. Recent heeft hij een aantal cliënten meegenomen om met hen een middag naar de bibliotheek te gaan en daar een expositie over Aardenburg te volgen. Bezoekjes aan de molen en andere kleine uitstapjes zijn voor Pol een kleine moeite.