Jaap en Siefie Scholing-Blaauw vieren zestig jarig huwelijk: 'Dankbaar om zolang van elkaar te mogen genieten'

Jaap en Siefie Scholing zijn zestig jaar getrouwd.

Jaap en Siefie Scholing zijn zestig jaar getrouwd. Foto André Weima

Jaap (82) en Siefie (82) Scholing-Blaauw gaven elkaar 60 jaar geleden het ja-woord. Afgelopen weekend vierden ze dit heugelijke feit met familie en vrienden. ‘60 jaar, een mooie mijlpaal, vooral in deze tijd’.

Jaap is geboren in Hoogeveen, Siefie in Klazienaveen, beide uit het bouwjaar 1940. Jaap woonde tot aan de trouwdag in Hoogeveen, maar Siefie verhuisde op haar twaalfde naar Wormerveer. Op 16-jarige leeftijd besloot ze terug te gaan naar Drenthe, naar Hoogeveen. Ze woonde nog maar een paar weken aan de Vondelstraat in Hoogeveen, toen ze Jaap leerde kennen bij de volleybal. Na schooltijd, Jaap studeerde aan de landbouwschool en Siefie aan de Mulo, zijn ze beide aan het werk gegaan.

Na diverse stages bij boeren en veevoederbedrijven kwam Jaap bij zijn vader in de Koudijs veevoederzaak. Siefie werkte altijd als administratief medewerker. Dit deed ze eerst bij de gemeentewerken en later bij de veevoederzaak van vader Scholing. In deze periode was Jaap vaak de boer op, langs boeren met de vrachtwagen en was Siefie druk met de papieren. In dezelfde periode, 1962, stapten de twee in het huwelijksbootje. Een aantal jaar laten besloten beide het veevoederbedrijf op een laag pitje te zetten en een eigen tuincentrum/dierenspeciaalzaak te beginnen in Emmen. Toen er steeds meer losse silo’s met voer kwamen, besloten ze zich geheel te storten op de dierenspeciaalzaak.

Loondienst

In 1974 werd hun zoon Jaap geboren. In 1980 ging zoon Jaap voetballen bij Drenthina en werd Jaap daar elftalleider. Elke zaterdag op pad naar het voetbalveld. Het aan het veld willen staan bij de wedstrijden van hun zoon werd opgegeven moment erg moeilijk met een zaak. Daarom stopten ze in 1982 met de zaak zijn beide in loondienst gegaan. Jaap en Siefie hebben beide veel vrijwilligerswerk gedaan, dit blijk ook uit het lintje dat Jaap 2,5 jaar geleden ontving. Jaap heeft in Emmen veel kerkwerk gedaan en zingt al sinds 1962 in verschillende koren. Siefie was penningmeester en deed veel administratief werk voor de kerk en voor scholen.

Na een aantal jaar in loondienst begon het toch weer te kriebelen bij het echtpaar. Ze begonnen in 1990 weer een eigen zaak, Milo in Hoogeveen. Daar hebben ze vijf jaar lang plezier aan beleefd. Na deze 5 jaar werd Jaap koster van de Zuiderkerk, een baan die uiteindelijk goed bij beiden paste. Er kwamen veel mensen over de vloer en in de avonduren kwamen er veel groepen en verenigingen langs. Tot hun pensioen, in 2005, hebben ze hier een plezierige tijd gehad.

Buitenlucht

Nu wandelen Jaap en Siefie graag in hun vrije tijd. Ze gaan zeker een keer of vijf de buitenlucht in en zoeken beweging op. Jaap is ook te vinden in de sportschool. Ook genieten ze van drie kleinkinderen, waar ze elke wedstrijd van proberen te bekijken. Siefie vult in haar vrije tijd nog graag belastingformulieren in voor ouderen en Jaap zingt en dirigeert nog graag.