Jaap Scheijbeler benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau: 'Een man die graag gezien wordt en een luisterend oor heeft' 

Koninklijke onderscheiding voor Jaap Scheijbeler bij speeltuin De Baanderhoek.

Koninklijke onderscheiding voor Jaap Scheijbeler bij speeltuin De Baanderhoek. Foto: André Weima Fotografie

Nietsvermoedend was Jaap Scheijbeler donderdagmorgen als vrijwilliger aan het werk in de speeltuin van de Baanderhoek op de hoek van de Voltastraat / Marnixstraat. Een uitgelezen moment om de vlijtige 74-jarige Hoogevener door burgemeester Karel Loohuis te laten verrassen met een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau.

Jaap Scheijbeler is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn vele activiteiten op vrijwilligersgebied en diverse bestuursfuncties.

Zo is Jaap Scheijbeler sinds 1982 is hij ook vrijwilliger en bestuurslid bij de stichting buurt- en speeltuinvereniging De Baanderhoek in Hoogeveen. Hij is een actief werker die zich hard maakt voor ontmoetingen in de buurt. Hij maakt verbindingen tussen de generaties en zorgt voor betrokkenheid. Een begrip in de buurt, een man die graag gezien wordt en een luisterend oor heeft.

De laatste 35 jaar is hij penningmeester van de stichting. De contributie voor de buurtvereniging haalt hij persoonlijk bij de mensen op. Verder helpt hij in de tuin. Voor de rommelmarkt haalt hij spulletjes bij mensen op en coördineert hij de financiën. De opbrengst is voor de kinderen van de speeltuin (onderhoud zwembad en speeltoestellen). Ook regelt hij mensen om te helpen. Scheijbeler is verder ook bestuurslid bij het toneel. Een keer in de maand is hij betrokken bij de bingo en het kaarten/ klaverjasavonden. Hij zorgt daarbij voor een hapje en een drankje. Ook is hij actief bij de organisatie van fietstochten, paaseieren zoeken, speeltuinfeesten voor kinderen, naar de bioscoop met kinderen, Sinterklaasfeesten et cetera.

vv Hoogeveen

Maar meer verenigingen genoten van zijn inzet. Scheijbeler was van 1978-1988 vrijwilliger en bestuurslid bij de voetbalvereniging Hoogeveen. Hij zat de eerste jaren in de supportersvereniging. De laatste vijf jaar zat hij in het bestuur van de voetbalvereniging.

Lucas Aardenburg

Jaap Scheijbeler is bovendien oud-werknemer van Lucas Aardenburg en zet zich sinds 1996 belangeloos in voor de COGU, (Contact Organisatie Gepensioneerden Unilever). Hij is niet alleen bezoeker namens de COGU van circa 30 gepensioneerden in de regio Hoogeveen maar is tevens regiocoördinator.

Tot 2019 heeft de heer Scheijbeler zich ook ingezet voor het jaarlijkse kerstdiner voor de oud-collega’s.