Inwoners van Hollandscheveld echte wereldburgers? Als het aan Albert Metselaar en Bert Duinkerken ligt wel. 'Laat je vereeuwigen met de vlag, waar dan ook'

De vlag aan de kerktoren van de Hervormde kerk in Hollandscheveld.

Wie in Hollandscheveld woont heeft natuurlijk de vlag van het dorp in huis. Bert Duinkerken en Albert Metselaar hopen dat Hollandschevelders die op reis gaan zich willen vereeuwigen met de vlag in de hand. ‘Laat maar waaien die vlag en laat zien dat Toekianen wereldburgers zijn.’

De vlag van Hollandscheveld is geregistreerd op 6 april 1995 door het Vlaggen Documentatie Centrum in Amsterdam, en is daarmee een beschermd dundoek.

‘Het is een symbool van eerbied en verbondenheid met dorp en omgeving. De schop op de vlag is de oude ‘schoffel’, waarmee het werk in het veen begon, om de bovenlaag te verwijderen. Wat na het turfgraven bleef was de ondergrond, verbeeld door het geel van het zand, en de vele wijken en opgaanden, weergegeven door het blauw. De schoffel staat ook op het puntje van de Hervormde kerk, maar is daar iets anders uitgevoerd, omdat hij daar als windvaan moest fungeren. Wij hebben geen haan of kip centraal in het dorp, maar een symbool van hard werken. Dat is uniek in de wereld. Iets waarmee je de trots uitdraagt, die je mag voelen als je terugkijkt op de geschiedenis van hardwerkende mensen, veen- en landarbeiders. Met de vlag dragen we tevens solidariteit uit’, vertelt Metselaar in een persbericht.

Mooie inzendingen

Beide heren hopen op mooie inzendingen. De ingezonden foto’s worden gepubliceerd worden op de website van d’Ollandsevelder en op de Facebook pagina. ‘Ook foto’s gemaakt in Nederland zijn welkom, laat maar zien dat Toekianen overal komen. Zo laten we zien wie we zijn, waar we zijn en dat we als Hollandschevelders iets eigens hebben waar we trots op kunnen zijn’, aldus Albert Metselaar.

En de foto’s? Die kunnen naar veldeling@hotmail.com. Wel graag met vernoeming van naam, datum en plaats of land.

Nieuws

menu