Insprekers over plannen voor zonneparken in Nieuwlande, Hollandscheveld en Pesse: 'Te weinig inspraak, te weinig participatie en te weinig communicatie'

Dassen in de provincie Drenthe. Foto: Hans Wolters
Vooral GroenLeven, dat een zonnepark wil realiseren aan de Johannes Poststraat, kreeg er flink van langs. Het verwijt dat steeds terugkeerde: te weinig inspraak, participatie en communicatie en geen inpassing in het landschap. GroenLeven was zichtbaar teleurgesteld en vertrok direct na de inspraakmogelijkheid.
Dassen en ander wild
Een zonnepark aan de Johannes Poststraat, gelegen tussen bossen en waar zich twee dassenburchten met elf dassen en ook reeën, marters en vossen bevinden, is een zeer slechte locatie, zo oordeelden meerdere insprekers. Hero Moorlag, die sprak namens de Dassenwerkgroep Zuid-Drenthe en IVN-afdeling Hoogeveen, maakt zich al langer grote zorgen over de gevolgen van de aanleg van zonneparken voor de dassen in het gebied.
Powerfield gaat dassen akker aanleggen
Toch klonk in zijn woorden ook waardering door. ,,PowerField (plan Meerboomweg, red.) is bereid gevonden een haag van inheemse struiken te verbreden tot 10 meter en de aanleg van een dassenakker, ingezaaid met graan en beplant met fruitbomen. Deze wildweide zal richting het zonnepark niet worden afgesloten met een hek. We houden PowerField aan dit plan. Zwart op wit”, waarschuwde hij alvast.
Ander plan met windmolens
Volgens Moorlag zijn daarentegen bij het zonnepark van GroenLeven nauwelijks of te weinig maatregelen genomen voor vrije doorgang van wild. ,,Hier is voortdurend uitwisseling van reewild en dassen. Deze dieren worden ernstig in hun migratie belemmerd.” Vanwege de slecht gekozen locatie pleit Moorlag namens de dassenwerkgroep en IVN ervoor geen vergunning te verlenen. Hij kwam met een ander plan: ,,Beter zou zijn bij GroenLeven erop aan te dringen om samen met Rijkswaterstaat een integraal plan te maken voor een zonnepark met afwisseling van windmolens in de brede middenberm van de A37”, hield hij de raad voor.
De groot natuurliefhebber ziet grote voordelen in de combinatie zon-wind. ,,Een zonnepark kan worden verkleind door plaatsing van zes tot acht windmolens van het bedrijf EAZ. Deze windmolens zijn 15 meter hoog, vallen weinig op in het landschap, leveren 15.000 Watt aan vermogen en zijn geluidsarm.” Door de aanvulling met EAZ-windmolens kan volgens Moorlag het zonnepark worden verkleind dat dan nog ruimer in het landschap kan worden ingepast.
Klare taal: slechte locatie
Ook Peter Bruins Slot, al zeker een halve eeuw rentmeester in deze gebieden, sprak klare taal: ,,Een zonnepark aan de Johannes Poststraat is een erg slechte locatie. Het is een veenkoloniaal landschap met wijkenpatroon, met zelfs waardering van het Rijk. In zo’n mooi landschapje passen geen zonnepanelen.” Hij deed een vurig beroep op de raad. De wethouders komen van elders en hebben minder binding met en kennis van het gebied, om ook de komende generatie te kunnen laten genieten van dit bijzondere cultuurlandschap, stelde hij.
Kabel
René Eefting, bewoner van bungalowpark Schoonhoven, sprak zijn vermoeden uit dat de opgewekte stroom van de zonneparken zal worden gebruik voor het datacentrum bij Meppel. Vandaar dat PowerField een kabel wil aanleggen van Hollandscheveld naar Meppel. Eefting: ,,De energie die wordt opgewekt hoort in de regio thuis.” Het liefste ziet hij hier helemaal geen zonneparken in het landschap.