Een rollator vermomd als kinderwagen: de leukste zorginnovatie van Weidesteyn in Hoogeveen | Treant deelt innovaties in proeftuin Huis van Verbinding (deel 1)
De feestelijke heliumballonnen worden nog neergezet en een medewerker slaagt er in om een reusachtige ballonnenboog vloeiend door een van de deuren van Weidesteyn te drukken. De opening van het Huis van Verbinding is een feestelijke aangelegenheid. In een van de vleugels van het verpleegtehuis van Treant zijn diverse kamers ingericht met ‘innovatieve snufjes’ die binnen Treant worden bedacht, getest en bij ‘goedkeuring’ ook breder worden ingezet. In deze proeftuin kunnen verzorgenden of andere medewerkers de producten bekijken en uitproberen. „Want we hoeven het wiel natuurlijk niet steeds weer uit te vinden.”

Ouderenverpleegkundige Devany Buning bij de kinderwagenrollator van Weidesteyn. Deze proefversie is een groot succes. Er komen er meer. Foto: Andre Weima
In deze proeftuin kunnen verzorgenden of andere medewerkers de producten bekijken en uitproberen. „Want we hoeven het wiel natuurlijk niet steeds weer uit te vinden.” Bijzonder is dat het Huis van Verbinding gevestigd is op één van de PG-afdelingen (voor mensen met dementie). Tijdens het interview komt er af en toe ook een bewoner voorbij. De een loopt gewoon door, terwijl een ander nieuwsgierig naar binnen kijkt. Vriendelijk wordt zij door iedereen begroet. „Soms schuiven ze ook wel eens aan tafel aan als we hier iets overleggen”, vertelt ouderenverpleegkundige Devany Buning. De Hoogeveense glundert terwijl ze vertelt over de spullen die in het innovatielab getest worden. Ze werkt op de PG-afdeling (psychogeriatrie) van expertisecentrum Weidesteyn. In haar werk gebruikt ze verschillende hulpmiddelen.
Vermomde rollator
Een van de leukste vindt ze de kinderwagenrollator. Op het ‘zitje’ van een rollator is een kinderwagenbak gemonteerd. „Die heeft onze huismeester Henk Roel voor ons gebouwd. Een heel handige man.” De ouderen op de PG-afdeling zien een rollator niet altijd als hulpmiddel en laten deze dus staan. Maar daardoor is de kans op vallen groter, met alle gevolgen van dien. De vermomde rollator helpt daarbij. „Mensen met dementie gaan vaak terug in de tijd. We hadden verwacht dat de ‘poppenmoeders’ op de afdeling, vrouwen die bijvoorbeeld graag met een pop op schoot zitten of er mee rondlopen, deze kinderwagenrollator zouden gaan gebruiken. Maar tot onze verrassing zijn het vooral mannen die deze spontaan zijn gaan gebruiken.”
Grotere oplage
Het is zo’n succes dat Treant deze rollator in een grotere oplage wil gaan bouwen. „De proefversie die je hier ziet is uiteraard gekeurd op bijvoorbeeld veiligheid, stabiliteit en infectiepreventie. We willen er nu ongeveer twintig laten bouwen. En daar komt best wel wat bij kijken, denk bijvoorbeeld aan de uniformiteit, wat is de precieze behoefte, aan welke eisen moet het voldoen. Er is bijvoorbeeld overleg met een school om deze te bouwen.