Inez van der Linden-Zwart wil graag alle muziek van haar echtgenoot en Ekseption-icoon Rick van der Linden opnieuw uitbrengen.

Inez van der Linden houdt herinnering aan echtgenoot en Ekseption-muzikant Rick levend: ‘Ik kijk met tranen terug op die heerlijke tijd’

Inez van der Linden-Zwart wil graag alle muziek van haar echtgenoot en Ekseption-icoon Rick van der Linden opnieuw uitbrengen. Foto: André Weima Fotografie

„Ik ben wel druk en chaotisch,” waarschuwt Inez van der Linden-Zwart (76) voordat het gesprek begint. De geboren Hoogeveense was jaren getrouwd met Rick van der Linden, die triomfen vierde met de band Ekseption. Rick overleed in 2006, maar ze houdt de herinneringen aan haar man springlevend. Als het aan haar ligt zullen haar tweede boekje Kabouterland, een gedichtenbundel, een film over Rick, een CD en het hele oeuvre van Ekseption over geruime tijd verschijnen.

Inez werd in Hoogeveen geboren, maar op haar negende verhuisde ze naar Wildervank. Haar herinneringen aan die periode zijn daardoor vrij beperkt. „Zingen zat er bij mij al vroeg in,” vertelt ze enthousiast. „Ik zong in een koor en op mijn negende zong ik al in de Hoofdstraatkerk. Daarnaast schreef ik als kind veel verhaaltjes. De middenstanders Zwart, Loopers, Greving en Blanken zijn allemaal familie. Ik ben enig kind en toen ik negen jaar was overleed mijn moeder.” Tot haar negentiende woonde ze in Wildervank, waarna ze in 1964 trouwde. Ze vertrok naar Canada en keerde na tien jaar terug.

Manager

In 1981 bracht een vriend haar in contact met muzikant Rick van der Linden. „Ik woonde destijds in Laren. Tijdens de ontmoeting met Rick vroeg hij of ik manager wilde worden van Ekseption. Dat wilde ik graag en later zijn we getrouwd. Mijn ex-man vertrok naar Canada. We hebben onder andere in Lage Vuursche, Wapse, Bilthoven, Den Dolder, Canada en La Roche gewoond. Ik ben in totaal 39 keer verhuisd. Rick had ook in Canada een band. Hij deed niets anders dan componeren op zijn piano.” Haar huis lijkt wel een Rick van der Lindenmuseum vol met foto’s, prijzen, een buste, een piano en aan de muur hangen orgelpijpen. ,,Die heeft Rick gerestaureerd. In het Popmuseum in IJmuiden zijn meer instrumenten van Rick te zien.”

Doorbraak

Voordat Inez manager werd van de symfonische rockband Ekseption kende de band een zeer succesvolle periode. De doorbraak kwam in 1969 met The 5th, een bewerking van de vijfde symfonie van Beethoven. „Door Tineke de Nooij van Radio Noordzee is Ekseption bekend geworden, want zij draaide dit nummer vaak. Ik heb nog steeds contact met haar.”

Van 1981 tot 2003 was Inez manager en zangeres van Ekseption en als ze aan die tijd terugdenkt beginnen haar ogen te glinsteren. ,,Het was een hectische, maar heerlijke tijd,” blikt ze terug. „Rick componeerde alles en ik regelde verder alles. Ik onderhandelde over ons salaris, Rick vond dat vreselijk, maar ik vond het prachtig.”

Ze laat de eerste lp (Old friends, New friends) zien waar zij aan meewerkte. Op de hoes staan enkele geschreven zinnen van Rick. „We hebben toen heel wat afgereisd, we traden op in Duitsland, Zweden, Noorwegen, Israël, Japan en Zuid-Afrika. Ik heb toen heel wat vaccins gehad, hoor. We sliepen in de bus onder de instrumenten. We waren in het buitenland populairder dan in Nederland, daar speelden we altijd voor een laaiend enthousiast publiek. We deden dingen die anderen niet deden, Ekseption heeft bijvoorbeeld ooit op het dak van het Hilton hotel gespeeld. In Nederland kon je beter optreden in Drenthe dan in het westen, want daar werd je hartelijker ontvangen. In de Randstad was men veel kieskeuriger.”

Laatste tournee

De tournee in 2003 was succesvol, maar werd de laatste, omdat Rick gezondheidsproblemen kreeg. ,,We zijn toen gestopt en verhuisd naar Hoogeveen. Het was eigenlijk de bedoeling voor twee jaar, maar wegens zijn afnemende gezondheid was dat niet praktisch. Rick restaureerde orgels en hij kroop soms in het orgel van de Hoofdstraatkerk. Hij heeft het orgel vaak bespeeld. Hij overleed in 2006 aan een herseninfarct en de begrafenis vond plaats vanuit de Hoofdstraatkerk.”

Inez bleef in Hoogeveen wonen en ze zit bepaald niet stil, al was ze het afgelopen jaar noodgedwongen vaak thuis. „Ik heb de afgelopen tijd negen truien gebreid,”. Ze schreef dertien kinderboekjes met de titel Kabouterland, waarin Rick als kabouter Rinkel voortleeft. „Rick schreef daarvoor de muziek. Het eerste boekje was een groot succes. Mijn tweede boekje komt voor Kerst van dit jaar uit. Ook heb ik twee gedichtenbundels gemaakt. Mijn derde bundel wil ik in december van dit jaar uitbrengen.”

Dit is nog niet alles, want er komt een heuse film over het leven van Rick. „Die wordt gemaakt in Duitsland en gaat The Flying Dutchman heten. De maker heeft nog geen goed einde, daarvoor wil hij tijdens de presentatie van Kabouterland naar Hoogeveen komen. Willem Bol leest dan uit het boek voor en een fan speelt een lied van Rick. Het is geen bioscoopfilm, we houden het in de familie.”

Inez heeft het druk, want ze is ook van plan het gehele oeuvre van Rick met Ekseption en de band Trace opnieuw uit te brengen. „Ik heb daar vandaag al veel telefoontjes over gepleegd,” vertelt ze. „Volgend jaar komt de laatste CD van de band uit 2003 uit, met zang van mij. De Hoogeveense schilder Geert Oldenbeuving is ook iets leuks van plan. Hij wil een schilderij maken waarbij muziek van Rick wordt gespeeld. Ik hoop dat binnenkort de tentoonstelling over Ekseption in Gronau geopend kan worden. Daar zijn veel spullen van hem te zien, zoals zijn gouden platen en er is muziek van hem te horen.”

Canada

De Hoogeveense zangeres verblijft regelmatig in Canada waar haar kinderen wonen. Daar treedt ze nog steeds op in kerken en kathedralen. „Ik zing klassieke nummers van onder andere Händel en Bach, zoals Avé Maria. Ik heb het conservatorium in Groningen bezocht, ik ben klassiek geschoold. Zingen vind ik heerlijk.”

Haar kinderen dringen er soms bij haar op aan in Canada te komen wonen, maar dat zit er voorlopig niet in. „Nee, waarom zou ik in Canada gaan wonen? Ik zit hier prima in Hoogeveen. Het is hier bekend, ik heb een fijn huis, ik vind het hier heerlijk. Al mijn muziekvrienden wonen in Nederland. Ik heb op zich niet zo veel meer met Hoogeveen. Ik ken weinig mensen van vroeger meer. Met La Roche in België heb ik nog het meest. We woonden op een berg. We traden vaak op in de kerk, Rick speelde en ik zong. Dat was een mooie tijd.”

Terwijl ze koffie inschenkt vertelt de kinderpsycholoog dat ze nog veel contact heeft met muziekmensen uit de tijd van Ekseption. „Oh ja natuurlijk, ik heb nog contact met dj Willem van Kooten, Max Werner, Jan Vayne en Jan Akkerman. Ook kende ik Liesbeth Liszt en Ramses Shaffy goed. Liesbeth is nog op de begrafenis van Rick geweest. Hij heeft met Liesbeth gespeeld. Jan Vayne heeft op de begrafenis op het orgel gespeeld.”