Inclusief samenleven, verbinding en vrede voelbaar in De Tamboer

De Tamboer. Foto: André Weima

Op initiatief van Apostolisch Genootschap Hoogeveen, dat ook Ambassade van Vrede is van vredesorganisatie PAX, was er woensdagavond een themaontmoeting ‘Inclusief Samenleven’ in de grote zaal van De Tamboer. De bijeenkomst was voor iedereen toegankelijk en via livestreamverbinding thuis te volgen.

Het werd een afwisselende avond rond dit thema van de Vredesweek en met de vraag: ‘wat doe jij in vredesnaam?’ Op het achterdoek van het podium werd in alle talen van de wereld het woord vrede geprojecteerd terwijl een Russische zangeres van het AZC een lied zong. Later vertelde zij in een interview haar levensgeschiedenis en hoe zij in Nederland terecht is gekomen.

Sprekers waren burgemeester Karel Loohuis, Glenn Bloemberg van de Stichting Veteranen Hoogeveen, die zelf ook veteraan is, August Munster, bestuurslid Molukse gemeenschap Salawaku. Zij spraken allen hun gevoel uit over inclusiviteit , vrede en ‘wat doe ik en jij in vredesnaam’ om er een betere wereld te maken vanuit je eigen positie en op je eigen plek in de samenleving. „Het waren hartverwarmende en prachtige woorden waar iedereen wat aan heeft, mits je er zelf mee begint op je eigen vierkante meter”, blikt een van de organisatoren terug.

Tussen de sprekers door was er veel muziek te horen van onder meer het kinderkoor van het AZC Hoogeveen. Dit koor zong met veel enthousiasme het lied ‘Zij aan zij’ met een wervelende dansshow erbij. Het Molukse koor zong het lied ‘Heilig Vuur’ dat iedereen uit de Molukse gemeenschap kent en zingt bij de Indië-herdenking.

Omdat kinderen de toekomst voor de wereld zijn eindigde het kinderkoor van het AZC met het lied: ‘We are the World, we are the Children’, waarbij het refrein werd meegezongen door vele aanwezigen „Zo ging eenieder naar huis met een gevoel van vrede te kunnen maken als we er maar zelf mee beginnen en dat we inclusief met onze medemens omgaan uit alle lagen van de samenleving en alle culturen.”

Nieuws

menu