In herfstvakantie bezoek aan Wildlands of Taman Indonesia IJsbeer laat ons nadenken over klimaatverandering

IJsbeer in Wildlands. Foto: Hero Moorlag

Natuurcorrespondent Hero Moorlag vertelt wekelijks in de rubriek Groen en Doen over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van flora en fauna. Deze week: Wildlands in Emmen en Taman Indonesia in Kallenkote.

Ach die arme Jafar, de leeuw die bij twee vrouwtjes werd gevoegd in Wildlands in Emmen. Pittige leeuwinnen bewerkten zijn kop met hun scherpe nagels. Toch moet de situatie stabiliseren, want Jafar is aangekocht om voor nageslacht te zorgen. Waarschijnlijk zie je de gehavende leeuw in de herfstvakantie nog in een apart verblijf. Wat opvalt in Wildlands Adventure Zoo is de ruimte die men aan de dieren heeft gegeven. Leuk voor een bezoek door het hele gezin zijn vlindertuin, boottochtje door een oerwoud en safari in het terrein van giraffen en neushoorns. Wie een kleiner park wil bezoeken, moet naar Dierenpark Taman Indonesia gaan, Kallenkote 53 bij Kallenkote.

Waar zie je zoveel ruimte voor ijsberen dan in Wildlands. Zowel op het land als in het watergedeelte is ruimte voor de witte beren. Op films van Planet Earth zien we hoe het met ijsberen is gesteld. Het ijs in hun jachtgebied smelt. Op veel plekken kunnen ze nauwelijks nog op hun favoriete prooi, zeehonden, jagen. Ze hebben zichtbaar plezier in Wildlands, maar hun netelige situatie in het poolgebied zet je wel aan het denken. In Wildlands wordt alles gedaan om ze actief te houden, maar je denkt algauw: ‘Zien we in de toekomst alleen nog ijsberen in dierentuinen?’ Wat een prachtig, volledig aan het poolleven aangepast dier. Bij Carcross in de Yukon Territory zagen we een geprepareerde ijsbeer van drie meter in een informatiecentrum. Sinds 2011 wordt ieder jaar op 27 februari de Internationale Dag van de IJsbeer gehouden om aandacht te vragen voor de teloorgang van zijn leefgebied door CO2-uitstoot en daaraan gekoppelde opwarming van de aarde. Ook in Wildlands wordt dan extra aandacht besteed aan de ijsbeer. Maar gauw doorlopen naar de apenrots, het Dagondorp of naar het safarigedeelte.


Hals van de giraffe

Prachtig vlekkenpatroon, lange hals en twee eigenaardige hoorntjes op de kop. Het uiterlijk van een giraffe heeft iets onrealistisch. Een mannetje wordt ruim 5 meter. Hij heeft net als de mens 7 nekwervels, alleen die zijn veel groter. De nekwervels worden omgeven door krachtige spieren. Dat moet ook wel met zo’n nek. De hoorntjes bestaan uit verkalkt kraakbeen en zijn behaard met een zwart toefje bovenop. Het mannetje gebruikt ze om te vechten. Op Planet Earth is te zien hoe een mannetje zijn lange hals naar een rivaal slingert en hem hard met de hoorntjes raakt. Op lange poten en met de lange nek kunnen giraffes bij boombladeren komen. Het zijn herkauwers, net als koeien. Een koe herkauwt liggend, een giraffe staand. Let in Wildlands eens op een herkauwende giraffe. Het halfverteerde gras moet vanuit de pens via de lange hals naar de bek worden gebracht middels een antiperistaltische beweging. Je ziet de voedselprop omhoog glijden. Uiteindelijk moet het darmkanaal van 77 meter het voedsel verteren. Het pasgeboren giraffejong is een bezienswaardigheid.


Rijst v ogels en muntjak

Groen duifje, extreem grote ijsvogel en muntjak, enkele dieren in Dierenpark Taman Indonesia. Kleiner dan Wildlands, ook de hokken, maar er is genoeg te zien. Grijze rijstvogels vliegen af en aan. Koereiger, indische eenden en die grote ijsvogels met hun zware snavel laten zich goed zien. Een muntjak of blafhert is een dwerghert van ongeveer 50 centimeter. Hij was er al toen reuzenherten en sabeltandtijgers in Europa rondliepen. Van oorsprong komt hij uit Zuidoost-Azië. In ons land wordt hij beschouwd als exoot. Hij eet boshyacinth en sleutelbloem. Daarom willen beheerders hem kwijt. Bezit en handel van muntjaks zijn verboden. In ieder geval mooi hem in Taman Indonesia te zien. Wildlands en Taman, interessante mogelijkheden voor de herfstvakantie.

Nieuws

menu