In de voetsporen van Herman Brood (4): 'Als jij ooit kunstenaar wilt worden, dan hoef je niet heel goed te kunnen tekenen'

Luister het nummer: My way, terwijl u naar het werk kijkt. Foto: NoëlArts

Hoogeveen staat dit jaar in het teken van Herman Brood en daarom is de Tamboerpassage deze zomer omgetoverd tot Broodmuseum. Enkele originele Broods zijn er te vinden, maar ook kunstenaars uit de regio hebben het penseel, of ander creatief gereedschap opgepakt en treden in de voetsporen van de charismatische kunstenaar. Elke week licht de Hoogeveensche Courant een van de deelnemers uit. Deze week: Noël de Backer.

Noël de Backer is huisman en vader en heeft naast het spelen op de gitaar ook een andere hobby, namelijk zelfstandig ondernemen op het gebied van tekenen. Hij vertelt: „Dit doe ik sinds januari 2020 onder de naam NoëlArts. Ik noem het een hobby omdat ik graag creatief bezig ben. En het is geweldig als je van je hobby je werk kunt maken. Ik maak naast sprekende karikaturen ook cartoons met educatieve informatie of grappige verhaaltjes.”

Wat heb je gemaakt voor deze Herman Brood memorial en waarom?

„Ik heb een canvas gemaakt van de persoon Herman Brood. Dit werk is digitaal ontworpen op een tekentablet. Dit proces is straks te zien als u bij mijn werk de QR-codes scant met uw telefoon. Daarna heb ik het werk opgestuurd naar een drukkerij. Ik heb dit werk vernoemd naar het nummer <TypographyTag1>My way</TypographyTag1> van Herman Brood. Op mijn werk zie je een man die alles deed op zijn manier en zo zijn leven leefde en toch ergens een leegte had die niet op te vullen was. En zo nam hij afscheid op zijn eigen manier.”

Was het moeilijk om te beslissen of je aan deze expositie mee zou doen?

„Nee, ik vond het een leuk initiatief en de persoon Herman Brood spreekt mij wel aan. Wel is het de eerste keer dat ik meedoe aan een expositie en dus ben ik nog een groentje. Ook is het de eerste keer dat ik mijn werk op deze manier zo heb uitgewerkt. Ik vond het erg spannend hoe mijn werk er uit zou gaan zien.”

Wat inspireert jou in de werken van Herman Brood?

„Zijn werk lijkt wel een beetje cartoonachtig. Hij werkt met felle, harde kleuren en hij heeft een bepaalde eenvoud in zijn werk. Dat maakt zijn kunst juist zo sterk en pakkend. Zijn werk maakt dat je er lang naar kunt kijken en het blijft je raken.”

Wat is je mooiste herinnering aan Herman Brood?

„Van jongs af aan tekende ik veel en als ik later groot was, dacht ik, wilde ik zeker iets gaan doen met die creativiteit. Mijn vader zei ooit gekscherend tegen mij: ‘Als jij ooit kunstenaar wilt worden, dan hoef je niet heel goed te kunnen tekenen, maar je bouwt gewoon naamsbekendheid op en je bent er. Kijk maar naar Herman Brood.’ Ik moest daar wel om lachen, maar nu ik volwassen ben, ben ik zijn werk zeer gaan waarderen.”

Heeft Herman Brood jou in deze maanden, doordat je dit werk hebt gemaakt, nieuwe inzichten gegeven?

„Terwijl ik bezig was met mijn werk voor de tentoonstelling beluisterde ik de versie van My way . Ik kreeg toen deze gedachte: ‘Hier heb je een man, een goeie muzikant, kunstenaar en levensgenieter.’ Dan heb je het geluk wel gevonden, zou je misschien zeggen. Toch is dat niet het geval bij Herman. Zijn versie van My way zegt dan ook alles. You did it your way . Wij mogen genieten van zijn werk en een stukje Herman Brood aanschouwen. Vandaag de dag vieren we het leven en heffen wij het glas op iemand die echt een inspiratie voor ons was. Bedankt Herman Brood, voor jouw erfenis.”

Nieuws

menu