Herman Brood Memorial 2: Koosje Zomer: 'Wij hebben samen fantasievormen gemaakt om zijn werk weer te geven'

Vince en Koosje Zomer samen bezig met een kunstwerk. Foto: Koosje Zomer

Hoogeveen staat dit jaar in het teken van Herman Brood en daarom is de Tamboerpassage deze zomer omgetoverd tot Broodmuseum. Enkele originele Broods zijn er te vinden, maar ook kunstenaars uit de regio hebben het penseel, of ander creatief gereedschap opgepakt en treden in de voetsporen van de charismatische kunstenaar. Elke week licht de Hoogeveensche Courant een van de deelnemers uit. Deze week:

Naam: Vince Zomer en oma Koosje Zomer

Woonplaats: Hollandscheveld

Leeftijd: 4 en 62 jaar

Kunstvorm: Brodiaal expressionisme

1. Wat heb je gemaakt voor deze Herman Brood memorial en waarom?

Wij hebben samen fantasievormen gemaakt om het pure van het werk van Herman Brood in verf weer te geven. We wilden z’n werk niet namaken maar net zoals hij van binnenuit werken.

2. Was het moeilijk om te beslissen of je aan deze expositie meedoet en waarom?

Het was niet zo’n moeilijke beslissing, omdat Vince en ik als zijn oma al vaak samen hebben geschilderd en ik de pure vormen van Vince heel mooi vindt.

3 Wat inspireert jou in de werken van Herman Brood?

Samen hebben Vince en ik het pure, ongeremde en vaak ook vrolijke karakter van het werk van Herman Brood geprobeerd weer te geven.

4 Wat is je mooiste herinnering aan Herman Brood?

Zo’n 25 jaar geleden vroeg een vriendinnetje aan mijn zoon Jan, en de oom van Vince, of hij een schilderij van Herman Brood voor haar na kon maken. Jan vroeg aan mij of we dat samen konden maken. Het werk van Herman Brood lijkt eenvoudig, maar het viel behoorlijk tegen om het na te maken en dezelfde energie er in te leggen

5 Heeft Herman Brood jou in deze maanden, doordat je dit werk hebt gemaakt, nieuwe inzichten gegeven?

Niet speciaal nieuwe inzichten, wel weer bevestiging van het feit dat de eigenheid van een kunstwerk eigenlijk veel belangrijker is dan een werk dat heel knap gemaakt is maar je herkent de kunstenaar er niet in. In het werk van Herman Brood zit ook heel veel emotie, dat je niet na kunt maken omdat het de expressie van hem zelf is.

Nieuws

menu