In de vakantie bijspringen in het verzorgingshuis van je ouders? Bijna de helft wil zijn vader of moeder wel douchen | Opinie - uitslag stelling

Steeds meer verpleeghuizen leunen op mantelzorg.

Steeds meer verpleeghuizen leunen op mantelzorg. Foto: Pixabay

‘Kom alsjeblieft helpen met douchen, het uittrekken van steunkousen of wees bij het eten.’ Verpleeghuizen vragen steeds vaker familieleden van cliënten om zelf bij te springen als ze willen dat hun naaste meer dan noodzakelijke zorg krijgt. Ook wordt er een beroep gedaan op mantelzorgers. Wij vroegen ons af hoe onze lezers hierover denken.

Bij een van de grootste woonzorgcentra in Hoogeveen, die van NNCZ, worden familieleden niet vaker dan anders gevraagd om mantelzorg te verlenen (zie artikel pagina 2). In de reacties op de stelling op Facebook is te lezen dat velen best een helpende hand willen toesteken. Van de 110 mensen die hun stem uitbrachten heeft 54 procent er geen probleem mee om een familielid onder de douche te zetten als de verzorgingstehuizen een beroep op hem of haar doen. Dat bekent dus dat 46 procent dat wel heeft.

Lydia Haan is een van de mensen die volmondig ja zegt. „Ik verzorg mijn moedertje 94 al jaren! Ook indien nodig onder de douche.”

Lastig voor ouders

Enige nuance brengt Marleen Zwiep aan. Zij werkt al meer dan 25 jaar in de zorg. Ze snapt goed dat het erg confronterend is als ouders zich door eigen kinderen moet laten douchen. Ze betreurt de bezuinigingen op de zorg. „Geloof me, alle mensen in de zorg willen dit niet. En JA ik zou met alle liefde mijn ouders douchen als dit nodig zou zijn, maar snap ook dat dit erg moeilijk zou zijn voor mijn ouders. Ze hebben ons opgevoed en altijd bijgestaan en zou mijn ouders ook altijd bijstaan.” Dat het een gevoelig onderwerp is bevestigt Ria Boon: „Ik heb mijn moeder 30 jaar geleden wel gedoucht. Mijn vader was op zijn 95ste niet meer in staat het zelf te doen en hebben we hulp ingeschakeld. Hij was zo preuts voor zijn kinderen dat ik hem dat niet aan wilde doen.”

Uit de reacties blijkt ook dat menigeen boos is over het feit dat de zorgverlening is verminderd. Zo zegt GF Mar Garet: „Bizar en diep triest dat dit dan zou moeten, het komt straks allemaal op de kinderen neer. De hebben nu al geen tijd, ook al wilden ze het!”