In Nederland geldt een avondklok. Zo stil was het na 21.00 uur op straat in Drenthe en Groningen

Op de Grote Markt in Groningen is het kort na het ingaan van de avondklok stil op straat. Foto: ProNews

In Nederland is zaterdagavond de avondklok ingegaan om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Mensen mogen tussen 21.00 uur en 4.30 uur niet de straat op, tenzij ze een geldige reden hebben. In Drenthe en Groningen verliep alles voor zover bekend zonder problemen.

De eerste uren van de avondklok in Groningen zijn rustig verlopen. Na negen uur liep het centrum van de Martinistad snel leeg. Op straat waren alleen nog mensen met honden, personeel op weg naar huis en bezorgers.

Meteen een bon

De politie begon vrij snel met het controleren van mensen die nog op straat waren. Zowel op het Station als in de straten rond het centrum werden voetgangers zonder hond aangesproken. Wie in overtreding was, kreeg meteen een bon.

,,We zitten er strak in mevrouw, ik moet u meteen een boete aanzeggen’, kreeg een wandelaarster op de Vismarkt te horen. Ze had zich een dag in de avondklok vergist. ,,Dit wordt een dure wandeling", mopperde ze.

Om klokslag 21.00 uur klinkt op de Venne in Winschoten een heel bescheiden juichkreet. Drie opgeschoten jongens. ,,Chill man. Negen uur. We zitten op slot.''

Als er een man met hond aan komt lopen die bromt: wat mout dat, rennen ze weg. De man moet lachen.Verder is het rustig op straat. Zelfs op de bekende verzamelpunten van de 'autojeugd' in Winschoten klinken voor de verandering eens geen snoeiharde beats.

Tegen kwart over negen een aanhouding. Een automobiliste wordt net buiten het centrum aangehouden.  Papieren aub. Alles is in orde. Ze mag doorrijden.

'Net als in mijn tienertijd'

,,Het voelt net als in mijn tienertijd. Ik moet weer op een bepaald tijdstip thuis zijn. Vroeger was dat twaalf uur 's nachts, nu om negen uur 's avonds'', zegt Gerrie uit Emmen. Ze loopt rond kwart voor negen met haar partner Klaas -Jan door het Emmer centrum, het gebied waar ze wonen.

Ze wandelen elke avond een rondje samen, maar dit keer is het speciaal. ,,Toen we van huis gingen, zeiden we tegen elkaar: benieuwd hoeveel mensen we nog tegen gaan komen. Uiteraard houden we zelf de tijd goed in de gaten. We willen ons aan de regels houden en dus op tijd thuis zijn.''

Ronald en Evelien, die iets buiten het centrum wonen en eveneens aan de wandel zijn, willen dat ook. Nadat ze gekeken hebben hoe laat het is, besluiten ze voor de zekerheid om toch maar een kortere route naar huis te nemen. Het is heel rustig op de Emmer stadsvloer, zeker nadat het negen uur is geweest.

Toch is het niet helemaal stil. Heel af en toe komt er iemand voorbij. Op een fiets of lopend. Even verderop komen twee jongemannen (18 en 26 jaar) aangelopen. Allebei een flesje bier in de hand. ,,Van Emmermeer op weg naar Angelslo'', zegt een van de twee.

De afstand tussen de twee wijken is enkele kilometers. ,,We gaan niet via de Boermarkeweg, want daar is vaak meer politie.'' Ze keuren het instellen van de avondklok af. ,,Die andere maatregelen snap ik nog wel, maar ik zie hier het nut niet van in'', zegt een van de twee.

Weer een kwartier later loopt er een vrouw met een hondje nabij het gemeentehuis. ,,Ik snap dat het kabinet hiertoe besluit, maar ik ben er niet blij mee'', zegt ze. ,,Nu het zo rustig is op straat, voel ik me veel minder veilig. Ik hoop dat de situatie snel verbetert, zodat ze deze maatregel snel weer af kunnen schaffen.''