Ilva Helder heeft als hobby fotografie: 'Britt Dekker of Maikel van der Vleuten voor mijn lens krijgen is natuurlijk een droom!'

Ilva Anna Helder is negentien jaar en woont in Hoogeveen. Ze heeft verschillende hobby’s, fotografie, nagelstyling en paardrijden.

Campagnefoto voor Enzo Knol's nieuwe kledinglijn

Campagnefoto voor Enzo Knol's nieuwe kledinglijn Foto: Ilva Helder

„ Wanneer ben je begonnen met je hobby fotografie?”

Wanneer ik exact begonnen ben met fotografie weet ik niet eens precies meer, dit was ergens eind 2016 toen ik van een vriendin van mijn moeder mijn eerste camera kocht. Vanaf dat moment was ik gelijk verkocht en begon ik met fotograferen!

„Wat voor camera gebruik je?”

Toen ik eind 2016 begon met fotografen begon ik met een Canon 400d met alleen een 50mm lens, een prima camera om mee te beginnen en om mee te experimenteren! Eind 2019 ben ik begonnen met mijn nieuwe camera, dit is de camera waar ik nu nog steeds mee werk, een Canon EOS 6D. Ik ben nog steeds super tevreden met deze camera!

„Wat trekt jou zo in de fotografie?”

Wat ik echt ontzettend mooi vind aan fotografie is dat je in een foto echt emotie vast kan leggen, “Capture the feeling” is dan ook mijn motto. Ik vind het ontzettend mooi en belangrijk om dingen vast te leggen, zo heb je namelijk herinneringen die nooit vergaan. Daarnaast kan ik mijn creativiteit ontzettend goed kwijt in de fotografie.

„Hoe heb je het geleerd of heb je het jezelf aan geleerd? Fotografie en nagels doen?”

Ik heb zowel het fotograferen als het nagels zetten zelf geleerd! Ik denk dat je alles kan leren door oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Natuurlijk heb ik wel veel filmpjes gekeken om de basis te leren, maar uiteindelijk is het ‘doen’ hetgeen wat er voor zorgt dat je beter wordt in iets. Als ik terugkijk op mijn oude werk vind ik het super om mijn verbetering te zien, dit motiveert mij enorm om te blijven oefenen en nieuwe dingen te proberen!

„Ik zag dat je samenwerkt met Enzo Knol, hoe kwam deze samenwerking tot stand? En hoe is het om te werken met hem?”

Deze samenwerking is eigenlijk heel toevallig via via tot stand gekomen. Een klant van mij in mijn nagelsalon is goed bevriend met Myron (de vriendin van Enzo), zij vertelde mij dat ze iemand zochten die hun nieuwe sieradenlijn kon fotograferen en vroeg of mij dat leuk leek om te doen. Zo is het eigenlijk allemaal begonnen. Het is super leuk om met ze samen te werken, ze zijn enorm aardig en enthousiast dat maakt mijn werk super leuk en ‘makkelijk’ doordat de sfeer erg prettig en ‘natuurlijk’ is. Zelf volg ik Enzo niet echt dus voor mij was het niet enorm spannend of raar om met ze te werken, dit maakt het voor beide partijen een stuk relaxter om samen te werken naar mijn mening. Ik ben enorm dankbaar dat ze mij deze mooie kans hebben gegeven want ze hadden natuurlijk iedereen kunnen vragen!

„Is fotografie je baan of is het naast een studie? Zo ja, wat voor studie volg je of zou je nog willen studeren in de toekomst?”

Fotografie is vooral hobby, af en toe doe ik wel fotografie klussen en wil dit ook zeker meer gaan doen! Mijn baan is echt het nagels zetten in mijn nagelstudio “HetNatteKwastje”. Hiernaast volg ik gewoon een HBO studie Social Work in Groningen. Natuurlijk hoop ik wel dat ik steeds meer foto klussen kan gaan doen want dat is zeker waar mijn passie ligt!

„Wat vind je zelf het leukst om te fotograferen?”

Mijn voorkeur in de fotografie gaat toch wel uit naar mens en dier portretten! Maar eigenlijk vind ik alle takken binnen de fotografie interessant, door nieuwe dingen te proberen binnen verschillende takken verbeter je jezelf weer. Maar mijn voorkeur gaat dus zeker uit naar mens en dier omdat je daar toch wel echt de meeste emotie kan vast leggen, dit zijn vaak erg waardevolle foto’s voor mensen en dat vind ik prachtig.

”Wat maakt jouw foto’s uniek? Heb je een bepaalde techniek of kenmerk in je foto’s?”

Wat mijn foto’s uniek maakt is denk ik het ‘spontane’ wat ik graag vast leg, niks te geforceerd. Ik ben er van overtuigd dat de mooiste foto’s gemaakt worden als je gewoon lekker lol hebt tijdens een shoot, zo leg je namelijk ook echte emotie vast. Qua uitstraling kan je mijn foto’s vaak herkennen aan de frisse maar toch warme uitstraling waarin ik mijn foto’s bewerk. Verder fotografeer ik vrijwel altijd in een natuuromgeving, dat is wat ik persoonlijk het prettigste en mooiste vind.

”Zou je in de toekomst met nog andere bekende Nederlanders willen werken, zo ja, welke staan op je lijstje?”

Pfoe, dat is een goede vraag. Ik sta natuurlijk open voor alles en iedereen en ben ook niet per se gericht bezig om met bekenden te werken omdat ik het mooiste aan fotografie gewoon het vastleggen van emotie en mooie momenten vind. Maar een samenwerking met bijvoorbeeld een bekende in de paardenwereld zoals bijvoorbeeld Britt Dekker of Maikel van der Vleuten is natuurlijk iets om van te dromen!

„Heb je nog tips voor mensen die ook willen beginnen met fotografie? Wat zijn goede camera’s of andere tools?”

Mijn tip voor iedereen die wil beginnen aan fotografie is: gewoon doen, het maakt niet uit met wat voor camera, want uiteindelijk kan een goede fotograaf met elke camera een mooi plaatje schieten. Mocht je toch graag een goede beginners camera aan willen schaffen zou ik een compacte spiegelreflex kopen die makkelijk is in gebruik, zoals bijvoorbeeld de Canon EOS 2000. Verder is het enorm belangrijk om lekker te experimenteren en je eigen stijl te vinden en vooral heel veel plezier te hebben!